Унгарци рестартират идеята за Балканска футболна лига, УЕФА казала „да“

Спорт 01.02.2024 09:33 Снимка: АР/БТА

Унгарци рестартират идеята за Балканска футболна лига, УЕФА казала „да“

Проектът този път изглежда по-близо до осъществяване

Създаването на нов турнир - Балканска футболна лига, отново излезе на дневен ред. След като преди 10 години УЕФА стопира плановете на грандовете от Източна Европа, сега основната пречка изглежда отстранена.

Европейската футболна централа подкрепя проекта, а новината разкри президентът на унгарския Ференцварош.

Габор Кубатов даде сензационно интервю за Infostart, в което той бе категоричен, че има зелена светлина от УЕФА, а всичко останало е въпрос на договорка между самите клубове.

Освен президент на унгарския гранд, Кубатов е и вицепредседател на управляващата в страната партия Фидес. По думите му, новият турнир ще обединява всички грандове на Източна, но и на част от Централна Европа.

"Мислим и говорим за този вариант от години насам. Ние в Унгария сме малък пазар, след като имаме население от 10 милиона души. Водещите тимове в Европа имат бюджети от милиарди евро. Във Ференцварош разполагаме с около 50 милиона евро годишно, но имайте предвид, че това е нашият абсолютен лимит.

Телевизионните права в тази част на Европа също са локализирани само към местния пазар. Всяка страна на Балканите има тези проблеми - Чехия, Словакия, България и Румъния в това число. Пазарът ни просто е по-малък. Нуждаем се от по-големи решения, а това може да стане единствено със създаването на локална Суперлига", каза Кубатов пред медията.

Идеята е новата лига да вдигне драстично приходите за клубовете, като ще бъде финансирана от спонсори. Сред отборите, които ще бъдат най-заинтересовани от подобна надпревара, Кубатов посочи и родния шампион Лудогорец, който в последните години не успява да се завърне сред европейския елит.

"Отборите ще продължат да играят в местните си шампионати, но ще се състезават за този трофей. Ако играят отбори като Цървена звезда, Динамо Загреб, Лудогорец, Стяуа, Слован Братислава и подобни, то тогава зрелището ще бъде гарантирано. Евентуално ще успеем да популяризираме играта още повече в тази част на света и ще се получат наистина страхотни мачове. Унгарската футболна асоциация е в непрестанен контакт с УЕФА по темата и имаме нейната подкрепа, което е добрата новина.

Много е важен диалогът с останалите футболни асоциации на Балканите и дали те разбират важността за реализацията на цялото това нещо. Ние ще подемем инициативата през следващите месеци и ще обособим работна група, която може да помогне за осъществяването на цялата тази идея. Изненадах се, че УЕФА отхвърли тази идея преди повече от десет години, но самият факт, че тя продължава да "тлее", ясно показва, че тя има нужда от своето създаване", допълни унгарецът.

Разбира се, преговори между футболните федерации и местните грандове тепърва предстоят. Но ако идеята наистина се реализира, това определено ще е чудесна новина за българския футбол.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822