"Уимбълдън" е под въпрос

Спорт 21.02.2023 13:21 Снимка: ДНЕС+

"Уимбълдън" е под въпрос

Огромен скандал назрява в тениса заради войната в Украйна.

Той е свързан с желанието на представители на Световната женска тенис асоциация да бъдат допуснати руски и беларуски тенисисти до участие в Откритото първенство на Великобритания "Уимбълдън" от 3 до 16 юли.

Организаторите на събитието отказаха да приемат представители на двете страни заради участието им във войната с Украйна, съобразявайки се с решение на британския парламент, заради което бяха глобени с 1 милион паунда от шефовете на световния тенис.

Сега обаче те предложиха на "Уимбълдън" приспадане на 50% от глобата (500 хиляди паунда), ако склонят да допуснат за руснаци и беларуси. Според британски медии, ако офертата не бъде приета, легендарният турнир може да бъде изключен от календара за сезона, което ще е сериозен удар по традициите в спорта.

Предложението бе възприето като опит за подкуп и "неморална заплаха" и възмути феновете на Острова.

В подкрепа на това обаче се обявиха представители на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), който обявиха, че не вярват в "колективната вина" и подчертаха, че тенисистите нямат нищо общо с бойните действия.

Припомняме, че подобна дискусия за участие на спортисти от Русия и Беларус преди Олимпиадата в Париж вече взриви световната общественост и доведе до лют спор между представители на Европейския парламент и Международния олимпийски комитет.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648