УЕФА може да извади "Ювентус" от европейските турнири

Спорт 25.04.2023 13:37 Снимка: ДНЕС+

УЕФА може да извади "Ювентус" от европейските турнири

Дори и да успее да се класира, "Ювентус" може би няма да участва в евротернирите следващия сезон. 

Според La Gazzetta dello Sport УЕФА може да спре клуба от Торино, ако през следващите месеци не бъде взето окончателно решение по случая с фиктивни капиталови печалби. Периодът на дисквалификация може да бъде най-малко една година. Евентуалното класиране за турнира в Лига Европа няма да допринесе за вдигане на наказанието, но ще помогне да се избегне то да бъде по-дълго. Отбелязва се, че ако решението за дисквалификация бъде взето, то ще влезе в сила, когато "Старата госпожа" придобие право за участие.

УЕФА ще изготви списъци за следващите състезания в Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите след финала на Шампионската лига през 2023 г. на 10 юни. "Ювентус" може да получи допълнително време за кандидатстване до края на юли или началото на август.

Ако не бъде взето решение преди началото на новия сезон, тогава въпросът за представянето на Ювентус в международните турнири ще бъде разгледан от Комисията за феърплей на УЕФА.

През януари на клуба от Торино бяха отнети 15 точки в серия "А" поради фиктивен случай на капиталови печалби, след което миналата седмица точките бяха върнати. Сега "Ювентус" ще чака нов процес, който може да се проточи и след края на сезона.

CHF CHF 1 2.00187
GBP GBP 1 2.27939
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62978
USD USD 1 1.81667