Удивително: Британка избягала олимпийския маратон с фрактура, сега ще се омъжи с патерици

Спорт 14.08.2024 13:53 Снимка: ДНЕС+

Удивително: Британка избягала олимпийския маратон с фрактура, сега ще се омъжи с патерици

Роуз Харви разказа историята си пред медиите в страната, бъдещият съпруг не се сърди

Британката Роуз Харви е завършила олимпийския маратон по улиците на Париж в последния ден от Олимпийските игри с фрактура на бедрена кост.

Счупването се е получило на тренировка ден по-рано, а болките са започнали още през нощта. На третия километър от 42-километровата дистанция Харви вече е била сигурна, че нещата са сериозни, но в никакъв случай не е искала да спре и да се откаже.

"Болеше ме ужасно, но опитвах да не мисля за това - казва атлетката. - На изкачванията беше направо мъчително, а голямата агония идваше на спусканията, където скоростта на бягане се вдига. Мислех, че ще падна някъде и няма да завърша.

Някъде към средата на дистанцията успях да изключа всичко от главата си, просто не мислех за нищо - нито за тялото си, нито за бягането. Тичах машинално и исках просто да видя финалната линия."

Харви успя - тя завърши на моста Александър III в центъра на Париж, след което се разплака и поиска медицинска помощ. Стрес-фрактурата бе третирана още същата вечер, преди атлетката да иде на церемонията по закриване. Днес е с предпазна шина на бедрото и патерици, като левият крак ще бъде обездвижен поне за 40 дни.

Тя финишира с време 2:51:03 часа, като е 78-а в класирането. Това е доста зад победителката Сифан Хасан (2:22:55), което е напълно логично с оглед на ситуацията.

Само преди година Харви бяга в Маратона на Чикаго за 2:23:21 часа и това показа на британския отбор, че трябва да бъде селектирана с една от квотите за Париж.

"Ако не беше на Олимпиада, щях да спра и да се откажа - признава Роуз. - Но просто нямах право. На 31 години съм, едва ли ще имам друг шанс да ида на игрите. Надявах се просто да не падна, иначе нямаше начин да спра."

След три седмици тя ще се омъжи за Чарли Тулиър, дългогодишния си приятел. Той беше в Париж и мина по трасето с нея, окуражавайки я отстрани. Не е знаел нищо за това колко сериозна е травмата, но е виждал, че Роуз има проблеми и не тича с обичайното си темпо.

"Да, да - сега ще е с патерици на сватбата... Знам - каза пред BBC бъдещият съпруг. - Но това е Олимпиада. Тя е герой, защото успя да завърши. Неприятно ми е, че ще трябва да се яви с патерици на сватбата ни, но ще го преживея някак."

CHF CHF 1 2.06398
GBP GBP 1 2.30823
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.17168
USD USD 1 1.75868