Треньорът на Нургюл: Няма писмена покана от друга държава, само тогава се приема

Спорт 23.08.2023 18:26 Снимка: ДНЕС+

Треньорът на Нургюл: Няма писмена покана от друга държава, само тогава се приема

"Няма писмена покана от друга държава към Нургюл. Ако има, очаквам да е от Азербайджан или Турция, но за покана се приема само когато е писмена, а не предложение в разговор. Това е най-голямото ми опасение. Силно се надявам тя да остане да се състезава за България".

Това каза Живко Жеков, треньор на Нургюл Селимова.

По думите му тя самата още не е решила кога ще се прибере в България след състезанието в Баку:

"В момента е в близки хора в Измир, Турция".

Жеков подчерта, че от много хора зависи какво ще се случва с българския шах:

"Направили сме това, което сме могли - и като организация, и като набиране на средства, и като участие. Това можахме да направим този път".

Никога българският шах не е бил поставян в толкова унизително положение от международна спортна организация (ФИДЕ), заяви Живко Жеков пред БНР и подчерта, че няма логично обяснение на това:

"За да направи ФИДЕ тази комисия, в която стои един албанец, един румънец, а зад гърба им седи един грък и един грузинец, причината беше, че група българи постоянно ходеха и плюеха по българския шах в международните организации по шах. В тази комисия трябваше да влезе и лицензираната федерация, към която е и нашият клуб, и Нургюл, в УС на която съм член и аз - това е БФШ 2022, създадена миналата година, но реален наследник на целия шахматен живот у нас през годините. В периода 2017-2022 г. шахът в България беше управляван хаотично от една друга БФШ 2028, в която част от сегашните желаещи да съборят лиценза и мърсейки българския шахмат в международен ефир, имаха ръководни постове. През тези 5 г. шахът у нас беше доведен до анархията, до безпомощността и до състоянието, плод на което са ненормалните условия, при които беше пратена Нургюл да се състезава в Баку".

Липсата на средства той обясни с това, че по Закона за спорта новорегистрирана федерация няма право на финансиране през първата година, защото се смята за ново юридическо лице и " едва ли не нов спорт", а финансирането се прави на базата на резултатите от изминалата година.

Жеков подчерта, че е бил член на УС на Шахматния съюз, когато е била управлявана от Силвио Данаилов, обвиняван в злоупотреби, като уточни:

"Не съм бил свидетел Данаилов да краде, не е осъден, живее си спокойно в Испания. Злоупотребите, които бяха констатирани, не са нито от УС, нито от членовете му, бяха на ниво европейски шахматен съюз. ... Силвио Данаилов е носител на Орден "Стара планина", връчен му от президента Георги Първанов, но ние обичаме такива хора първо да ги наплюем, защото някой някъде нещо е казал".

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822