Свършено ли е с олимпийското бъдеще на бокса?

Спорт 12.08.2024 14:21 Снимка: ДНЕС+

Свършено ли е с олимпийското бъдеще на бокса?

Олимпийският бокс бе може би спортът, около който се разразиха най-сериозните полемики по време на игрите в Париж, а вече все по-усилено се говори, че с олимпийското му бъдеще е свършено.

На този етап боксът не фигурира в програмата на следващите Олимпийски игри в Лос Анджелис, а изключването му ще бъде огромен удар по един от традиционните спортове.

От години около бокса се води битка, свързана с ръководството на Международната боксова асоциация (IBA), в лицето на руснака Умар Кремльов. Международният олимпийски комитет неколкократно призоваваше националните федерации да се разграничат от Кремльов, но това така и не се случи, като аматьорският бокс по света продължава да е "под неговата шапка", пише dir.bg. 

Именно заради това МОК иззе организацията на олимпийския турнир от IBA и в Париж боксовият турнир се организираше от Олимпийския комитет, а пък това доведе до огромните скандали с Иман Халиф и Ю Тин Лин, които по правилата на IBA не бяха преминали тест за полова принадлежност. За МОК, обаче, това нямаше значение.

Всички тези неразбории направиха така, че боксът изпадна от олимпийската програма, а макар нещата все още да може да се променят, то на този етап ситуацията около включването на спорта на игрите в Лос Анджелис не е оптимистична.

Това също така ще е удар и по България, защото това е петият ни най-успешен олимпийски спорт и винаги е свързан с надеждите ни за отличия. Липсата на един спорт в олимпийската програма също така значително намалява финансирането му, което може да се окаже пагубно за бокса в много отношение.

Олимпийските игри в Лос Анджелис може да са първите от 1912-а насам, в които боксът няма да е част от програмата.

CHF CHF 1 2.04949
GBP GBP 1 2.29442
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.25171
USD USD 1 1.77142