Супербоул: Рекордните 123.4 млн. са гледали мача, куриозът - играчи не знаели ключово правило

Спорт 13.02.2024 18:00 Снимка: АР/БТА

Супербоул: Рекордните 123.4 млн. са гледали мача, куриозът - играчи не знаели ключово правило

В Сан Франциско втрещиха с признание след драматичната загуба

Шокиращата информация, че играчите и треньорите на Сан Франциско 49 не са знаели за променено правило за продълженията в американския футбол, и това донякъде им е струвало победата на Супербоул, е най-коментираната тема в Щатите след големия финал. Канзас Сити измъкна титлата с 25:22 с овъртайм в понеделник сутринта наше време, в драма в Лас Вегас.

Това се оказа събитието с най-голям зрителски рейтинг в историята на САЩ - не само спортно. 123.4 милиона са гледали по телевизия или на стрийминг платформи мача, което е ненадминато. Предишния рекорд също бе на Супербоул преди няколко години, като стигна 115 милиона.

Но да се върнем към куриоза. Невероятно, но факт. В спорта, изтъкан от тактически надлъгвания, детайлно проучвания и познаване на съперника, и в невероятно тънки разлики между победа и загуба, един от най-силните отбори и треньори е проявил нечувано невежество. Ето какво се е случило:

При 19:19 след редовните четири части дойде допълнителното време от 15 минути, а преди него отново имаше хвърляне на монета, за да се определи кой избира да има топката първи. Сан Франциско спечели жребия и избра да атакува.

Преди години правилото бе, че първият тим, който отбележи точки в овъртайма - независимо дали тъчдаун (6 т.) или фийлд гол (3) с шут, печели мача. През 2018-а то бе променено, като победата отиваше за тима с първи отбелязани точки само, ако той направи тъчдаун - което е далеч по-трудно в американския футбол. При фийлд гол съперникът получаваше шанс за една атака.

От 2021-ва обаче има още едно изменение:

И двата отбора имат шанс в продължението. Независимо как завърши атаката на първия отбор с топката, вторият ще я има също за една атака. И, ако първият е направил само фийлд гол, вторият печели с тъчдаун. При изравняване с фийлд гол, мачът продължава със същите правила - по една атака за двата състава.

Сан Фран избра да има първо владение на топката, стигна до фийлд гол и притежанието отиде в Канзас Сити. Те отбелязаха тъчдаун и триумфираха с победата. Оказа се, че играчите на загубилия отбор не са били наясно (а вероятно и треньорите им), и затова е избрана стратегията да играеш първи в атака.

"Нямах идея, че те печелят мача с този тъчдаун", каза една от звездите на тима Кайл Юшчек. Защитникът Арик Армстед потвърди, че играчите не са били наясно как точно функционира правилото.

И пръстът на обвинението, несъмнено, е насочен към треньора Кайл Шанахан, който е с огромна репутация в играта.

"Никой от нас няма кой знае какъв опит с това правило", коментира само наставникът. Но не стана ясно дали той е избрал стратегията да се атакува първи, когато можеше да преотстъпи топката на съперника.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822