Страхотно! Биляна Дудова е световна шампионка по борба

Спорт 08.10.2021 08:15 Снимка: ДНЕС+

Страхотно! Биляна Дудова е световна шампионка по борба

Биляна Дудова спечели световната титла на първенството в Осло, Норвегия, след като надигра японката Акие Ханай на финала в категория до 59 кг.

Тя надделя над представителката на Азия с 6:4 точки.

Нашето момиче започна прекрасно схватката. Тя улови японката през рамо и след като я държа неподвижна няколко секунди, я преметна с на тепиха за четири точки. В края на движението двете си размениха по още две точки и българката се оттегли на почивка с преднина при 6:2.

Дудова позволи на Ханаи да я улови за глезена в началото на втората част, но блокира движенията за точки и така източи две минути от часовника. В последните 60 секунди българската националка продължи да се защитава по отличен начин и въпреки че загуби още две точки, тя в крайна сметка стана световен шампион за първи път в кариерата си. Дудова приключи турнира с впечатляващите 30:4 технически точки.

Вчера българката постигна три победи на Световното първенство в Осло, Норвегия, за да стигне до решаващия мач за златния медал. Родната боркиня се класира за финала на Световното първенство след победа на полуфиналите над индийката Сарита Сарита, двукратна №1 на азиатското първенство, с 3:0.

Преди това на осминафиналите Дудова постигна светкавична победа за 43 секунди срещу Инета Дантаите (Литва) с технически туш 10:0, а на четвъртфиналите българката записа нова категорична победа с технически туш 10:0 срещу шведката Сара Линдберг.

Така, 24-годишната Дудова направи дългочаканата крачка напред на световните финали, след като остана със сребро на първенството в Будапеща, Унгария. Тя вече има четири европейски и една световна титла, едно второ място на световни първенства и първо на европейски шампионат до 23 години.

Това бе първи медал за България в Осло, като надеждите са за втори от Кирил Милов. Той стартира утре на 97 кг класически стил./tribune.bg

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911