Стоичков каза тежката си дума: Стефка Костадинова остава най-великата

Спорт 09.07.2024 10:54 Снимка: ДНЕС+

Стоичков каза тежката си дума: Стефка Костадинова остава най-великата

А примата на леката атлетика говори за цялата си кариера в епизод на популярен подкаст

Христо Стоичков не пропусна да вземе отношение по горещата тема с подобряването на световния рекорд на Стефка Костадинова.

Камата бе категоричен, че макар и вече да не държи върховото постижение в дисциплината висок скок, председателката на БОК си остава най-великата.

"Рекордът е преходен, а славата вечна! Стефка Костадинова остава най-великата!", отсече Стоичков в социалните мрежи.

Българката държеше върховото постижение от 209 см от 30 август 1987 г. до вчера (7 юли), когато украинката Ярослава Магучих преодоля 210 см на турнира Диамантена лига в Париж.

Стоичков припомни също, че именно Костадинова е първата спортистка, която бе приета в неговата "Зала на славата".

"Тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни", коментира пък председателката на БОК след подобряване на върховото й постижение.

А ден след като се случи немислимото, епизодът на подкаста "Код Спорт" с примата на българската лека атлетика се появи в пространството. Той е записан преди постижението на Магучих, така че във видеото няма да чуете и видите коментар по темата. Той бе даден още в неделя пред btv:

"Супер! Браво! Много съм щастлива. Поздравления! Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см. Убедена съм обаче, че един ден рекордът пак ще бъде български."

Но пък има много други интересни теми в епизода:

Костадинова се най-паметните моменти от своята славна кариера, говори откровено за най-големите си успехи, но и за най-сериозните разочарования, заради които не успя да сдържи емоциите си.

Как се стига от спортното училище "Васил Левски" в Пловдив, през доскоро считания за "вечен" световен рекорд от 209 сантиметра, блясъка на Спортните "Оскари", срещите с величия като Марадона, Пеле, Сергей Бубка и Карл Люис. До награждаване от Фидел Кастро и болезнения край на кариерата. Стефка Костадинова разказа за всичко това, без да спестява нищо от своя славен път, отвел я до висините на световния спорт.

Гледайте всичко това в епизода.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095