Сривът на Централната система на тотото след спечеления огромен джакпот- случайност или нещо повече?

Спорт 24.05.2024 08:28 Снимка: ДНЕС+

Сривът на Централната система на тотото след спечеления огромен джакпот- случайност или нещо повече?

Българският Спортен Тотализатор (БСТ) е изправен пред безпрецедентна криза след сериозния срив на Централната Компютърна Система (ЦКС), който продължава вече трети ден. Управлението на изпълнителния директор Георги Тарлеков е подложено на сериозни съмнения и критики, особено в светлината на някои тревожни съвпадения и потенциални нередности.

От наши източници научихме, че на 22.05.2024 системата е заработила. Налице са обаче постоянни спирания и загуба на връзка със сървъра.  Очевидно липсват всякакви компетенции в това управление за справяне с каквито и да било проблеми. Изнервени клиенти ругаят касиерките и доверието както и на служителите, така и на клиентите пада главоломно. На места клиенти се държат агресивно и заплашват касиерки. Напрежението ескалира и има сигнали към органите на реда.

На официалния сайт на БСТ пише, че системата е в планирана профилактика до 23.05.2024. Това очевидно не е вярно, тъй като нито служители, нито касиерки са били уведомени. Трети ден ги държат по пунктовете безцелно да отнасят негативите от ядосаните клиенти. За този си престой обаче няма да получат нито стотинка, тъй като касиерките са на процент от реализираните продажби.

Изключително интересен факт е, че сривът на ЦКС стана точно след падането на втория най-голям джакпот в историята на Тотото – над 10 милиона лева под управлението на Георги Тарлеков, назначен от ПП-ДБ. Това се случи и в период на предизборна кампания и точно 20 дни преди изборите. Изключително странна случайност, която е достойна за изучаване по теория на вероятностите. Дали тази криза е резултат на техническа неизправност или е умишлен акт остава да гадаем?

Странно е и мълчанието по страна на БСТ по темата. Няма нито една публикация, нито едно прессъобщение към медиите. Още по интересно е и мълчанието на медиите по темата. От два дни Tribune.bg и Novsport.com пишат за проблема. И за каква журналистика и свобода на словото става дума? Нито една от големите медии не е отразила и думичка за този огромен срив. Под заплаха е не само съществуването на дружеството, но и основният компонент във финансирането на Българският Спорт.

 

Загубите от безхаберието и некомпетентността на изпълнителния директор Георги Тарлеков вече са за над 5 мил. лева пропуснати ползи само за този тираж. Колкото повече продължава този срив сумата ще нараства – средно с около 1 мил на ден. Отблъскването на клиентите на Тотализатора ще имат неизмерими щети и със сигурност ще са в огромни размери./tribune.bg

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319