Среднощно съдийско решение отне родната етапна победа в Обиколката на България

Спорт 30.08.2024 13:27 Снимка: ДНЕС+

Среднощно съдийско решение отне родната етапна победа в Обиколката на България

Освен това Мартин Папанов е лишен и от място на подиума в генералното класиране

Първата родна етапна победа в колоездачната обиколка на България от седем години насам бе отнета. Това стана ясно часове след вчерашния скандален финал на празнуващата вековен юбилей надпревара.

Тя завърши по чудесен начин за родното колоездене, след като с невероятно каране Мартин Папанов пресече първи финалната линия в Габрово, а с това той си осигури и второ място в генералното класиране.

Първа българска етапна победа от 2017-а и също така първо качване на подиума в генералното класиране за българин от същата тази обиколка преди седем години.

Още след финала обаче възникна скандал. Италианските състезатели от японския тим "Джей Си Ел Укьо" - директни конкуренти на Папанов в битката за генерално класиране, имаха някакви претенции и пуснаха контестация, а дългото й преразглеждане забави официалното провъзгласяване на крайните резултати с над два часа.

В крайна сметка на подиума пред вече празния площад като етапен победител излезе Мартин Папанов, а след това на награждаването за генерално класиране отново Папанов бе на подиума на второто място, като победителят Матео Малучели и третият Джовани Карбони отказаха да стиснат ръката му.

Оказва се обаче, че това награждаване се е състояло без да има окончателно решение по жалбата на италианците. Тя е била свързана с това, че Папанов е ползвал помощ от съдийска кола, която го е пазела от въздушната струя в продължение на около километър.

По думите на председателят на родната федерация по колоездене - Евгени Балев, награждаването е трябвало да се състои, защото някои отбори са гонели полети.

Абсурдът е, че в този момент незнайно защо главният съдия си е бил тръгнал и не е имало кой да вземе крайно решение по сложния казус. Това решение се е взело часове по-късно в хотела на главния съдия, където Мартин Папанов е получи наказание от 20 секунди.

Това означава, че той не само е лишен от етапната победа, но и от мястото си на подиума в генералното класиране.

"В момента, в който имаше атака от българска страна, напред беше заминал български състезател и той спечели етапа, се появи контестация от японския отбор Джей Си Ел Укьо, че Мартин Папанов е имал помощ от кола.

След това имаше решение на главния съдия Папанов да бъде наказан с 20 секунди като това моментално му отнема победата, която той си извоюва сам, отнема му и челното класиране в генералното класиране. След това решение постъпи обжалване от страна на отбора на Цар Симеон, чиито състезател е Мартин, но нямаше кой да вземе решение, тъй като главният съдия си беше отишъл.

След два часа трябваше да направим едно импровизирано класиране и да качим някой на сцената, за да можем да си проведем церемонията. Най-вероятно резултатите ще бъдат променени", сподели Евгени Балев.

Шефът на Българската федерация по колоездене се оказа прав, тъй като финалното решение на съдиите бе Папанов да получи наказание от 20 секунди. То го изпрати от първо на 15-о място в етапа, както и на осмо място в генералното класиране. Освен това Папанов ще трябва да върне премията от 3000 лева за етапен победител.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408