Спортният арбитраж призова американка да върне медала си за сметка на румънка

Спорт 12.08.2024 14:30 Снимка: Getty Images

Спортният арбитраж призова американка да върне медала си за сметка на румънка

Спортният арбитраж в Лозана се произнесе доста бързо по възникналия казус с подиума в женската спортна гимнастика, където на земя титлата изненадващо отиде за бразилката Ребека Андраде, а втора и трета завършиха американките Симон Байлс и Джордан Чайлс.

По време на надпреварата изпълнението на Джордан Чайлс бе последно, като веднага след него американката получи пета оценка.

Всичко това означаваше, че с Ребека Андраде и Симон Байлс на подуима трябва да се качи 18-годишната румънка Ана Барбосу.

От американския щаб подадоха контестация за преразглеждане на оценката за трудност на Чайлс, като претенциите бяха уважени. От 5.8, оценката за трудност бе повишена на 5.9, с което Джордан Чайл се изкачи до третото място и спечели бронзов медал, участвайки и в една от емблематични церемонии по награждаване в Париж.

Реакцията от румънска страна бе светкавична. Претенции имаше от легендата Надя Команечи, от председателя на Олимпийския комитет на северните ни съседи, а премиерът на страната дори призова да се бойкотира церемонията по закриването на игрите.

Снимка: Getty images

Случаят бе отведен до Спортния арбитраж, а от Лозана заключиха, че контестацията за оценката на Джордан Чайлс е подадена 4 секунди след допустимия срок.

По правило всяка контестация трябва да се подава минута след получаване на оценката, а от американския щаб са го направили 64 секунди по-късно.

КАС отсъди, че първоначалното класиране трябва да бъде възстановено, а Джордан Чайлс да върне своя медал, който ще бъде връчен на Ана Барбосу.

Очаква се да има обжалване от американска стана, но на този етап изглежда, че този бронзов медал ще остане на сметката на Румъния, не на тази на САЩ.

Снимка: Getty images
CHF CHF 1 2.06922
GBP GBP 1 2.34433
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.13312
USD USD 1 1.75332