Скандал с кражба на информация в НБА завърши с уволнение и арест

Спорт 21.03.2024 18:50 Снимка: ДНЕС+

Скандал с кражба на информация в НБА завърши с уволнение и арест

Служител на Минесота Тимбърулвс е бил уволнен, арестуван и са му повдигнати обвинения в кражба на редица данни и "стратегическа НБА информация". 33-годишният Сомак Саркар е бил част от щаба на "горските вълци" като аналзиатор преди уволнението си, а в момента е в ареста и му предстои изслушване пред съда в Минеаполис.

Случката се е разиграла в началото на февруари, когато Сахин Гупта, един от вицепрезидентите на клуба, отговарящ за отдела по анализи, е оставил свързан хард диск към лаптопа в офиса си в "Таргет Сентър", където баскетболистите на тима игратя домакинските си мачове. На въпросния диск е имало лична информация за финансите на Гупта, както и вътрешни данни за Тимбърулвс, включително такива за договорите на играчите и останалите служители.

Когато се е върнал на работа два дни по-късно, Гупта забелязва липсващото устройство, а след консултация с охраната и преглед на записите от камерите, става ясно, че Саркар го е откраднал. А на видеоклиповете ясно се виждало как се оглежда, за да се увери, че никой няма да го види.

Оказва се, че вече бившият анализатор е свалил около 5000 файла на друго устройство. След ареста му и обиска, който полицията прави, са намерени други хард дискове, а на тях е открита точно информацията, копирана от откраднатия такъв.

Минесота е един от най-впечатляващите отбори в НБА този сезон и се намира на трето място в силната Западна конференция с 47 победи и 22 загуби. Младата звезда на отбора Антъни Едуардс записва най-силната си година като професионалист в момента със средно 26.7 точки, 5.4 борби, 5.1 асистенции и 1.3 отнети топки като индивидуални показатели в 66 мача, в които е играл, като заедно със съотборниците си уверено дърпа отбора към класиране за плейофите.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549