Сираков: Не ми минава през главата, че Левски ще фалира

Спорт 18.07.2020 08:00 Снимка: ДНЕС+

Сираков: Не ми минава през главата, че Левски ще фалира

Не ми минава през главата, че Левски ще фалира. Това заяви новият мажоритарен собственик на клуба Наско Сираков, който беше официално избран след днешното Общо събрание на „сините“ и ще бъде член на новия Надзорен съвет на столичния гранд, предаде репортер на БГНЕС.

Той даде съвместна пресконференция заедно с изпълнителния директор Павел Колев и избраният от Тръст „Синя България“ за член на Надзорния съвет Петър Ганев. В него влиза още притежателят на 35% от „сините“ акции Константин Папазов, който не присъства на Общото събрание, тъй като е под карантина в дома си, лекувайки се коронавирус.

Вие имахте възможност да се запознате с дневния ред – преминахме през отчета за 2019 година, както на Управителния съвет, така и Годишния финансов отчет на дружеството, одиторския доклад, съответно и един малко по-детайлен анализ на това, което се е случило в Левски през 2019 година. Естествено, коментирахме и последните шест месеца, акционерите имаха доста въпроси на тази тема, но най-важното – беше избран нов Надзорен съвет, с членове Наско Сираков, Петър Ганев и Константин Папазов. Акционерите не освободиха досегашния Управителен съвет и Надзорен съвет на дружеството“, започна Колев.

Въпреки заявеното от мен желание от аудиторията, с идеята, че Левски тръгва по някакъв нов път, за мен беше излишно да освобождаваме досегашните членове на УС и НС, а и предишните, но трябваше да се съобразя с волята на акционерите, макар че имах право еднолично да реша този въпрос. Това ще стане на следващото Общо събрание“, каза Сираков.

Изпълнителният директор на „сините“ Колев заяви, че остава на поста си. „Засега съм изпълнителен директор все още. Предполагам, едно от първите решения на Надзорния съвет ще бъде да конституира нов Управителен съвет, след това ще се стигне и до моята позиция. На този етап моята оставка не е била обсъждана пред акционерите, аз ясно декларирах по време на отчетния доклад за дейността на УС по време на 2019, че съм тук не само в качеството на изпълнителен директор, а и като човек, който е готов да понесе отговорност за това, което се е случило в Левски през 2019 и през 2020 година – въпреки че едва ли има разумен човек, на който да не му е ясно, че трудно аз бих могъл да понеса отговорност за това, което се случи с Левски през януари и февруари, и по време на пандемията. В крайна сметка обаче, когато си изпълнителен директор на Левски, част от отговорността е и тази“.

Аз не съм Астор. Споделих реалната ситуация, в която се намира Левски сега. Разбира се, неща, които са всеизвестни, от къде могат да дойдат финансови постъпления в клуба, така че нищо ново от това, което сме споделяли пред медиите. Вижте какво, дискусиите между фенските организации, аз не мога да ги накарам да се заобичат, но когато става въпрос за интереса на Левски, тогава да гледат в една посока. Клубът може да сключи споразумение с всяка една фенска организация по всеки един въпрос, когато това е в полза на клуба. Левски предизвиква безгранична любов и безгранична омраза, така че от крайност в крайност – аз по никакъв начин не желая да бъда в ролята на арбитър за различията, които имат нашите фенски организации. Аз мисля, че Левски има нужда в този момент от всеки свой привърженик, почитател, фен и това, което правят нашите привърженици в последните пет месеца, е без аналог в световната история, шапку долу пред тях. Когато дойдат на стадиона, те трябва да гледат в една посока“, призова Сираков феновете на Левски след появилите се информации за меморандум между НКП и Тръст „Синя България“, след който от „Ултрас Левски“ излязоха с официална позиция, в която изразяват недоволството си от споразумението.

Колев внесе повече ясно по меморандума, казвайки, че има предложение за такова, но нищо не е официално договорено и подписано. „Няма подписан меморандум за сътрудничество, има предложение, аз съм изненадан, че се е появило в медиите. Иниацитивата на Наско Сираков беше да запознае всички организирани привърженици на Левски, или техни представители, с текста, и да бъде обсъдена възможността всички те да го подпишат. Сигурен съм, че всички са се запознали с текста – спекулациите от типа на това, че един такъв меморандум би позволил на привържениците с мнозинство да управляват клуба, са излишни и неверни. Истината е, че обсъждахме какви са възможностите за партньорство и доколко те могат да бъдат регламентирани, така че да не противоречат на Устава на клуба, и да изземат функции на управителните органи на Левски. Мисля, че нямаше страна, която да настоява чрез този меморандум управленски функции на привържениците. Има си други летигимни начини, г-н Ганев е предложение на Тръст “Синя България”, форми на контрол винаги може да има. Това, за което става въпрос в този меморандум, е възможност за създаване на помощни комисии – преди е имало и медийна комисия, вероятно е имало други. Една комисия, разбира се има един текст, в който се казва, че решенията на тази комисия са задължителни за клуба. Чисто юридически, Левски не може да бъде задължен да спазва този меморандум, ако не иска, идеята е да се постигне съгласие между всички страни, които са подписали този меморандум и всъщност изходната позиция за разговори беше тази“.

Ако може да допълня, след стъпката, която се предприе днес за новия Надзорен съвет, следващото предизвикателство е как се формира вътре управлението в самия клуб. Това включва както граденето на капацитет в клуба, така и уреждането на някакви взаимоотношения с привържениците, да избягаме от хаотичност в тези взаимоотношения, да има рамка, под която всеки, който иска да работи, независимо от идеите си. Няма нищо задължително, клубът винаги е водещ. Никой не може отвън да наложи политика на клуба – клубът трябва да може да работи с всички заинтересовани страни“, добави Ганев. Колев спомена впоследствие, че е проверил как върви продажбата на абонаментните карти, като те вече са над 700.

Първо, това, което виждаме в последните пет месеца, в още по-голяма степен се забелязва в отношението на акционерите към съдбата на Левски в този момент – това по никакъв начин не ме изненадва, това са хора, които са свързани с клуба от много дълго време, имаше градивни предложения, всички осъзнават, че Левски се намира в най-тежкия си момент в 106-годишната история, но това не значи нищо и когато всички сме заедно, ще изправим Левски на крака и даже ще го накараме да полети. Аз не бих се ангажирал с точна дата, но наистина имаме сериозна нужда от спонсорство и от рекламодатели, разбира се всеки ден се водят разговори, за някои от нещата сме на финалната права, така че може да се подобри състоянието много бързо. На тоя етап винаги има такава възможност, разбира се не ми минава през главата такова нещо, едно е сигурно – ще стартираме сезона, с какви футболисти, все още не е ясно, има още 20 дена“, продължи Сираков, изразявайки увереност, че Левски няма да фалира въпреки острата нужда от финансови средства в краткосрочен план.

Ето, сега Георги Тодоров ме чака и ще говорим, разбира се, че с него ще започне подготовка. При всички положения ще се разделим с футболисти, които възнагражданията им са преголеми за възможностите, които има клубът. Не съм провел разговор с министър-председателя, с министър Кралев проведохме няколко разговора – в интерес на истината очаквам това, което заявих още на първата ми пресконференция, а именно помощ за инфраструктурата на стадиона, но както очаквам, така и знам, че нищо няма да се случи, имайки предвид това, което се случва в държавата. Левски винаги се е борил и оправял сам, така че разчитам, че ще е отново така. Аз, по принцип, винаги съм стоял настрана от политически въпроси – не ми минава през главата, че Левски ще фалира. Нашата позиция не се е променила на милиметър, предстоят ни разговори с Нова ТВ, другата седмица се надяваме да имаме нещо по-сериозно като отговор от тяхна страна. Със сигурсност няма да подпишем договора. По никакъв начин Левски не е поискал една стотинка от парите, които взимат другите клубове и няма да го направи“, завърши новият мажоритарен собственик на столичния гранд, заявявайки, че клубът остава твърдо на позицията си за договора за телевизионни права – а именно, че няма да го подписва. За това по-рано обяви и вечният съперник на „сините“ ЦСКА в свое официално изявление. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827