Силен мач и първа победа за България от две години насам

Спорт 08.09.2024 22:02 Снимка: ДНЕС+

Силен мач и първа победа за България от две години насам

България победи Северна Ирландия с 1:0 и постигна първия си успех в официален мач от две години насам.

Родният тим изигра втори силен мач в рамките на три дни в турнира Лига на нациите, но за разлика от срещата срещу Беларус, където многото пропуски ни лишиха от успеха, днес заслужената победа бе факт.

България затвърди израстването на отбора при Илиан Илиев, като това е не само неговата първа победа като национален селекционер в официален мач, но и първа за отбора ни от притеснително много време.

За последно България спечели официална среща на 26 септември 2022-а в Скопие - 1:0 над Северна Македония, като и тогава голмайсторът бе същият - Кирил Десподов.

Именно капитанът на отбра бе герой в 40-ата минута, когато получил топката на празна врата успя да вкара попадението, оказало се в последствие и победно.

А успехът означава, че след два мача в турнира, България дели първото място с Беларус. Двата тима имат по 4 точки, еднаква голова разлика и равенство в директните мачове. Северна Ирландия е с три пункта, а Люксембург е на дъното без точков актив.

Снимка: БТА

Още в третата минута на срещата България имаше отличен шанс да поведе, след като изпълнение на корнер на близката греда изненада гостите. Първоначалният удар на Георги Костадинов бе спасен със сетни сили от вратаря, а след настъпилото меле топката срещна и страничната греда, като последен с нея игра Живко Атанасов.

Последваха равностойни минути на "Колежа", в които гостите разчитаха предимно на дълги топки, а България стоеше доста добре на терена и дебнеше своите шансове.

Два такива се откриха пред капитана Кирил Десподов. Първо негов изстрел от дистанция премина встрани, а в 29-ата минута той получи шанс да изпълни пряк свободен удар от отлична позиция и се справи почти перфектно.

Снимка: БТА

Вратарят замръзна след изпълнението му, но топката срещна страничната греда за втори път и сякаш късметът си правеше шега с България и тази вечер, след като преди три дни срещу Беларус родните играчи отново се отчетоха с куп пропуски.

Но все пак до края на полувремето логичното се случи и родният тим поведе в резултата, като този път играчите ни се нуждаеха от доста шанс, но и показаха сериозна агресия при пресирането на противника.

Именно тази преса накара северноирландците да сбъркат при изнасянето на топката. Алекс Колев я открадна в наказателното поле и веднага намери капитана Десподов, който на празна врата се разписа - 1:0 за България.

През втората част България предприе една идея по-изчаквателен подход. Прибра се в собствената си половина и дебнеше шансове на контраатака, но дори и това не позволи на Северна Ирландия да създаде чисто положение.

Цяло второ полувреме топката се центрираше и хвърляше от тъч, но целият отбор се представи блестящо в дефанзивен план.

Снимка: БТА

Спокойно може да кажем, че щеше да е по-логично да падне втори гол във вратата на гостите, но за съжаление няколко контраатаки, които не бяха реализирани по най-добрия начин попречиха това да се случи.

И въпреки това България победи Северна Ирландия и се намира на коренно различно място отпреди година.

Снимка: БТА

Очевидно новият селекционер Илиан Илиев върши чудесна работа. Не е тайна, че потенциалът ни не е на високо европейско ниво, но поне родният национален тим започна да печели и надиграва тимовете от нашето ниво.

А участието ни в Лигата на нациите ще продължи през октомври с домакинство на Люксембург и визита на Северна Ирландия в Белфаст.

CHF CHF 1 2.08289
GBP GBP 1 2.31959
RON RON 10 3.93464
TRY TRY 100 5.18524
USD USD 1 1.76249