Щабът на Синер: Разследването за допинга го смаза психически

Спорт 22.08.2024 14:23 Снимка: ДНЕС+

Щабът на Синер: Разследването за допинга го смаза психически

Треньорът на Яник Синер Дарън Кейхил говори по темата, която стана №1 не само за тениса в света за последното денонощие.

Разкритията, че лидерът в ранглистата при мъжете е дал два положителни теста за допинг през март, по време на Мастърса в Индиън Уелс, разтърсиха спорните медии и експертите край играта.

Синер е "чист", след като е оправдан от специална комисия, разгледала аргументацията му - а тя гласи, че забраненото вещество е попаднало в организма му заради недоглеждане и нехигиенична работа на масажиста му.

"Ако не сте фен на Яник няма да забележите разликата при него в последните месеци - каза Кейхил пред ESPN. - Но ако го следите отблизо и познавате играта му, сте видяли промяната.

Той е смазан психически, напълно съсипан, и трудно намира вдъхновение да играе. Да, представя се на ниво, защото това е талантът и умението му.

Но физически и ментално той е в много ниска точка. Всичко, което се случи извън корта - разследването му след двата теста в Калифорния, оказа огромно влияние. Не трябва да забравяме, че той е още съвсем млад, въпреки че е достатъчно зрял мъж за възрастта си (на 23).

Яник е изключителен професионалист, няма как нарочно да е направил това, което се появи като обвинение след пробите. Нямам съмнение в това.

И още нещо - причината да пропусне Олимпийските игри е вирусно заболяване, останалото са глупости."

Да, и това е още един аспект на новината. Заговори се, че именно положителните тестове и вървящото по това време разследване е причина Синер да пропусне турнира в Париж.

Там вече пробите взима WADA (Световната антидопингова агенция), а не тенис органи. А решенията са на МОК. И евентуална издънка на тест може да ти донесе санкция от 2 до 4 години извън спорта.

CHF CHF 1 2.07736
GBP GBP 1 2.32234
RON RON 10 3.93108
TRY TRY 100 5.20425
USD USD 1 1.76822