Шесто и осмо място за финалистите ни на плувния Мондиал

Спорт 18.02.2024 09:51 Снимка: Getty Images

Шесто и осмо място за финалистите ни на плувния Мондиал

Йосиф Миладинов и Габриела Георгиева представиха страната ни по отличен начин

Йосиф Миладинов и Габриела Георгиева завършиха на осмо и шесто място в своите финали от Световното първенство по плуване в Доха.

Осмо място зае Миладинов в дисциплината 100 метра бътерфлай, в която плува и олимпийски финал, а днес отново бе сред най-добрите в света.

Това бе едва четвъртият ни мъжки финал в плуването на подобен форум, а Миладинов даде време от 51.73 секунди.

Така един от големите ни таланти в плуването, който влезе с шесто време във финала, остана с една стотна зад вчерашния си резултат и завърши на осмо място в света.

Шампион в дисциплината стана 19-годишният португалски феномен Матош Риберйро с 51.17 секунди, а с него на подиума се качиха Симон Бучер от Австрия и Якуб Майерски от Полша.

Времето на третия бе 51.32, което е с 31 стотни по-добро от това на Миладинов.

На 200 метра гръб при жените наша представителка във финала бе Габриела Георгиева, която вчера намери място сред осемте най-добри в света в тази дисциплина с пето време и поставен национален рекорд.

Днес Габи изплува дистанцията си за 2:10.11 минути, с което не успя да подобри вчерашното си постижение и остана на шестото място във финала.

Страхотно цялостно представяне от българката, а дори и с вчерашното си време, което бе с 16 стотни по-бързо, тя пак щеше да бъде на шестата позиция.

Световна шампионка стана американката Клеър Курзан с 2:05.77, а с нея на подиума се качиха Жаклин Баркли от Австралия и Анастасия Шкурдай от Беларус, който се състезава без национален флаг.

След плуването си Габриела Георгиева сподели пред камерата на БНТ: "Щастлива съм. Подобрих си времето. Направих 3 в 1 - подобрих рекорд, влязох на финал и си покрих квотата. Исках да плувам по-бързо на финала, но все пак се радвам, че плувах под моето време, с което дадох на това състезание. Не мисля, че имаше разхлабване. Това, че са три плувания в случая не е такъв фактор. Знам, че съм подготвена именно за това.

Все пак тренираме с тази цел да правим по три плувания. Не ми е оправдание. Това трябва да ми е за урок, че по нататък трябва да съм по-подготвена. Имах малко по-тежък период, защото когато не си покрих норматива си казах, че ако не го покрия при следваща възможност, ще се откажа. Тогава се случи това с пандемията Олимпийските игри се отложиха с една година, като това го почувствах като знак да не се отказвам. Мисля, че в момента този труд ми се възнаграждава".

Снимка: Getty images
CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549