Шахматните ни кралици: Показахме, че можем финансово и без държавата

Спорт 24.11.2023 11:21 Снимка: ДНЕС+

Шахматните ни кралици: Показахме, че можем финансово и без държавата

"Не очаквах толкова голям отзвук. По време на състезание не гледам социални мрежи и не очаквах това цялото посрещане. За първи път ни подкрепиха много хора преди състезание, защото винаги има хора, след като се постигне успех. За световното в Полша преди няколко месеца нямахме никаква подкрепа. Показахме, че можем финансово и без държавата."  Това заяви шахматистката Антоанета Стефанова пред bTV.

"Преди 7 години имаше огромни скандали в шахмата. Тогавашното ръководство явно беше правило неща с държавни пари и беше създало дублираща Европейския съюз организация. Бяха преминавали пари към тази фиктивна организация. Българската шахматна организация понесе всички негативи. Бяхме изключени, загубихме лиценза в България. Вече доста време водим борба за изчистване на името на българския шахмат. Хората, които са лицензирано сега, са същите, които бяха по време на скандалите."

"Всички са запознати с проблемите в българския шахмат. Никой не протестираше ние да получим wild card, за да можем да участваме", добавиха шахматистките.

"Аз съм благодарна, че най-накрая имаме страхотни условия за постигане на успехи. Този път не сме се ограничавали. Това също допринесе за успеха ни. Въпреки това сме ощетени като млади играчи", сподели Белослава Кръстева.

"Важно е да се вземе финансово финансиране от държавата. Надявам се да се правят повече тренировки, лагери, да се играят повече турнири."

"Догодина имаме олимпиада. Това е важно отборно състезание", допълни Антоанета.

За първи път страната ни е абсолютен шампион по шахмат на Стария континент. Националният отбор спечели първото място на Европейското първенство, което се проведе в Будва, Черна гора. Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева си гарантираха златото, като победиха Грузия в последния кръг на първенството.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066