Семейството на Шумахер ще съди списанието, публикувало интервю на изкуствен интелект

Спорт 20.04.2023 16:45 Снимка: ДНЕС+

Семейството на Шумахер ще съди списанието, публикувало интервю на изкуствен интелект

Семейството на Михаел Шумахер планира да съди списание, публикувало генерирано от изкуствен интелект "интервю" с бившия пилот от Формула 1.

Шумахер, седемкратен шампион във Формула 1, получи тежка мозъчна травма при ски инцидент през декември 2013 г. и оттогава не се е появявал на публични места.

Die Aktuelle публикува снимка на усмихнатия 54-годишен Шумахер на корицата на последното си издание със заглавие "Михаел Шумахер, първото интервю".

Под него е поставен слоган с текст "Звучеше измамно истински", а в статията става ясно, че предполагаемите цитати са били изготвени от изкуствен интелект.

Статията е изготвена с помощта на програма за изкуствен интелект, наречена charatcter.ai, която изкуствено генерира "цитати" на Шумахер за неговото здраве и семейство, пише BBC Sport.

"С помощта на моя екип действително мога да стоя сам и дори бавно да извървя няколко крачки", гласят "цитатите" на Шумахер.

"Жена ми и децата ми са благословия за мен и без тях нямаше да се справя. Те ме подкрепят и стоят твърдо на моя страна".

Семейството е потвърдило пред информационна агенция "Ройтерс", че планира да заведе дело по съдебен път. Издателите на списанието заявиха, че няма да коментират въпроса.

В документален филм на Netflix от 2021 г. съпругата на Шумахер Корина казва: "Живеем заедно вкъщи. Провеждаме терапия. Правим всичко възможно, за да направим Михаел по-добър и да се уверим, че се чувства комфортно, и просто да го накараме да почувства нашето семейство, нашата връзка. Опитваме се да продължим да живеем като семейство, по начина, по който той го харесваше и все още го прави. И продължаваме да живеем живота си. Личното си е лично, както той винаги е казвал. За мен е много важно той да може да продължи да се наслаждава на личния си живот, доколкото е възможно. Михаел винаги ни е защитавал, а сега ние защитаваме Михаел".

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822