Салимова изпусна спечелена позиция и отново загуби от индийка

Спорт 16.04.2024 10:19 Снимка: ДНЕС+

Салимова изпусна спечелена позиция и отново загуби от индийка

Вторник е почивен ден на Турнира на претендентките

Българската представителка в Турнира на претендентките за световната титла по шахмат дописна втора загуба от индийката Вайшали Рамешбабу. Нургюл Салимова отстъпи на съперничката си в Торонто (Канада) след 88 хода и близо шест часа игра, като на два пъти имаше спечелена позиция, но серия от слаби ходове в цайтнота позволиха на индийката, която игра с черните фигури, да направи наистина неочакван обрат.

Така след 10 кръга Нургюл е с 4 точки в актива си, а това й отрежда шестото място в класирането. Вайшали е с половин точка по-малко и е на последната осма позиция в подреждането.

Българката загуби от тази съперничка и в третия кръг, а сега не успя да вземе реванш.

Салимова докосваше победата в 42-ия ход, след като играта преди това бе наистина изравнена след размяна на дамите.

Цайтнотът обаче притисна и двете шахматистки в следващите моменти, а за наше съжаление индийката Вайшали показа по-издрави нерви, като на два пъти се спаси от губеща позиция и измъкна топовния ендшпил, за да сложи край на серията си от четири последователни загуби.

Вторник е почивен ден в Турнира на претендентките, а в сряда партиите продължават, като съперничка на Салимова ще бъде друга индийка - Хумпи Конеру. Именно срещу нея българката постигна и единствената си победа до момента.

В класирането води Леа Тинцзие (Китай) с 6.5 точки, след като победи рускинята Александра Горячкина. Втора е друга китайка, Тан Чжони, също с толкова точки, а после следват Горячкина и Катерина Лагно (Русия) с по 5.5 точки), а чак след отва идват Салимова и Анна Музичук (Украйна) с по 4 точки.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194