Руснаците в НХЛ обмислят да поискат убежище в САЩ

Спорт 12.03.2022 14:34 Снимка: БГНЕС

Руснаците в НХЛ обмислят да поискат убежище в САЩ

През последните две седмици тема №1 в света е инвазията на Русия в Украйна. Това, което се случва, засегна всички сфери на живота и не заобиколи големия спорт. Някои чужденци набързо напуснаха Руската хокейна лига (КХЛ), отказвайки да участват в плейофите. Руснаците в НХЛ пък са подложени на сериозен натиск. Някой дори получават заплахи за живота си в социалните мрежи. Как ситуацията може да бъде решена все още не е неясно, анализира sport24-ru.

Канадският журналист от TSN Рик Уестхед разкрива, че някои от руснаците, които играят в НХЛ и техните представители се свързват с имиграционни адвокати, за да обсъдят процеса на кандидатстване за убежище или разрешения за пребиваване в САЩ и Канада. Всички са загрижени, че Съедините щати и Канада могат да спрат издаването на туристически и работни визи на руски граждани.

"Отборите са изплашени. Те са загрижени, че руските им играчи ще бъдат принудени да напуснат страната и визите им няма да бъдат удължени. Санкциите са повод за безпокойство. Всеки ден се налагат нови ограничения срещу Русия и е невъзможно да се каже какво ще се случи утре. Не очаквам, че правителството на САЩ ще отмени настоящите визи на руснаците, но може да има проблеми с бъдещите визи", разкрива миграционният адвокат Джо Къркууд от Сан Диего, който си сътрудничи с много клубове от Националната хокейна лига.

Няколко източника на TSN потвърдиха, че редица руснаци са се свързали с адвокати. Имената им не се споменават, анонимността е важна, в противен случай всичко може да се провали.

Посолството на Украйна в Отава на 2 март призова канадското правителство да спре издаването на нови разрешения за работа и туристически визи за руски граждани. В момента обаче не са предприети специални имиграционни мерки срещу руснаци и те, както и преди, на общо основание могат да кандидатстват за виза или разрешение за пребиваване. В Съединените щати вече имаше прецедент, когато президентът забрани влизането в страната на гражданите на определени държави. На 27 януари 2017 г. Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, според която гражданите на редица мюсюлмански страни нямаха право да влизат в САЩ за срок от 90 дни, независимо дали търсят статут на бежанец или не. Забраната касаеше граждани на Иран, Сирия, Либия, Сомалия, Йемен и Ирак. Когато Джо Байдън наследи Тръмп като президент, той отмени тази изпълнителна заповед.

Важно е да се разбере, че играчите с дългосрочни договори вече имат временно разрешение за пребиваване и те не е необходимо да кандидатстват за убежище. Може да възникнат проблеми за тези, чиито договори са краткосрочни или предстои да бъдат подновени.

Мария Попова, професор по политически науки в Университета "МакГил" в Монреал, която е посъветвала повече от 20 руснаци относно емиграцията в Канада, САЩ и Обединеното кралство, смята, че руските играчи от НХЛ могат да получат статут на бежанци в Канада.

"Ако изяснят, че не са съгласни, какво прави руското правителство в Украйна и че са готови да изразят това несъгласие, когато се върнат в Русия, ще бъде ясно, че са в опасност. Навлизаме в нова Студена война", каза Попова.

Всичко това показва, че руските играчи от НХЛ ще имат по-големи затруднения, отколкото предшествениците си от 80-те 90-те години, които трябваше да избягат от Съветския съюз, за да играят в най-добрата лига в света. Да съдиш нечий избор би било грешно. Всеки трябва сам да определи как вижда живота си. И не става въпрос за патриотизъм и любов към родината. Желанието да бъдеш човек на мира и да осъзнаеш себе си 100% не означава, че си готов да предадеш родната си страна. Всеки все още има право да определя собствения си път, завършва коментара си sport24-ru./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147