Руските гимнастици обявиха бойкот на Олимпиадата, няма да участват под неутрален флаг

Спорт 08.03.2024 18:31 Снимка: ДНЕС+

Руските гимнастици обявиха бойкот на Олимпиадата, няма да участват под неутрален флаг

Руският национален отбор по спортна гимнастика ще бойкотира игрите в Париж.

Това стана ясно след неявяванeто на руснаците на втора поредна олимпийска квалификация, макар МОК да им даде пълното право да го направят, но под неутрален флаг.

Атлетите от Русия и Беларус ще имат право да участват във всеки индивидуален спорт в Париж, но под неутрален флаг и без национални символи. Именно заради това идва бойкотът на спортните гимнaстици.

Самите състезатели са заявили, че нямат намерение да участват, ако не може да представляват Русия, като решението им бе публично обявено от главния треньор Валентина Родионенко.

"Отказваме да участваме на Олимпиадата. Няма да участваме в нито едно състезание като неутрални атлети, докато нашите мъже жертват животите във войната срещу Украйна.

Няма да направим този компромис заради един медал, бил и той олимпийски.

Би било истинско предателство, а ние не сме такива. Нито един от гимнастиците няма да отиде на Олимпиада при тези условия. Решението бе взето единодушно и не е имало колебание нито за миг", заяви Родионенко.

Преди три години в Токио руските атлети също бяха без своя флаг и своя химн, но въпреки това гимнастиците завоюваха общо 10 медала, като бяха изпреварени само от Китай в това отношение.

Руснаците дори спечелиха отборните надпревари в спортната гимнастика при мъжете и жените, взеха и бронзови медали в индивидуалния многобой чрез Никита Нагорний и Ангелина Мелникова.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549