Руските борци отказаха да участват в Олимпийските игри в Париж

Спорт 07.07.2024 10:06 Снимка: ДНЕС+

Руските борци отказаха да участват в Олимпийските игри в Париж

Руските борци няма да участват на Олимпийските игри през 2024 г. в Париж, съобщава уебсайтът на Федерацията по борба.

"Изпълнителният комитет на Руската федерация по борба проведе разширено заседание с треньорския щаб на руските национални отбори по свободна, женска и гръко-римска борба и със спортистите, които получиха покани за олимпийските игри, и стигна до единодушно решение - отказ от участие в олимпийските игри", се казва в съобщението.

Федерацията подчертава, че спортистите и треньорите на руските национални отбори по свободна, женска и гръко-римска борба няма да се съгласят с политиците и няма да им позволят да сломят духа и да подкопаят принципа на единството на отбора. Те добавиха, че отказват да приемат неспортсменския принцип на подбор от Международния олимпийски комитет, който формира списъка на допуснатите спортисти.

 

През юни Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на десет руски борци да участват в игрите в Париж, като девет от тях приеха поканите. Общо местните спортисти получиха 16 лиценза за олимпийските игри. В списъка на допуснатите борци, публикуван от МОК, не са включени много от лидерите на националния отбор. По-късно комитетът уточни, че списъкът няма да бъде допълван.

Скоро след това националният отбор по джудо отказва да участва в игрите.
МОК допусна руснаците до игрите, които ще се проведат в Париж от 26 юли до 11 август, при спазване на редица критерии. Спортистите ще могат да се състезават с неутрален статут, но тяхното съответствие с необходимите критерии ще бъде оценено от специална тричленна комисия на МОК (AINERP).

CHF CHF 1 2.082
GBP GBP 1 2.33574
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.17741
USD USD 1 1.77335