Родният Тур завърши с етапна българска победа и драма за "жълтата фланелка"

Спорт 30.08.2024 08:53 Снимка: ДНЕС+

Родният Тур завърши с етапна българска победа и драма за "жълтата фланелка"

Седем години по-късно, отново българин е етапен победител и с място на подиума в генералното класиране

Колоездачната обиколка на България, която празнува своя вековен юбилей, донесе първа родна етапна победа от седем години насам.

Героят се казва Мартин Папанов, който спечели последния пети етап, състоящ се от 123 километра от Сливен до Габрово, преминаващи през тежкото изкачване на Шипченския проход.

Освен етапна победа, Папанов донесе на България и първи подиум в крайното класиране от 2017-а насам, завършвайки на второ място.

Битката за "жълтата фланелка" бе белязана от невероятна драма и сериозна доза скандали, след като преди днешният етап нямаше никакви индикации, че Джовани Карбони може да я загуби.

Той се облече в жълто още след втория етап и никой не очакваше, че може да има сензация, защото все пак италианецът е и колоездачът с най-солидна визитка в групата с три поредни участия на родното си "Джиро д'Италия".

Карбони обаче падна в началото на спускането от Шипка, а в този момент нашият Мартин Папанов от отбора на "Цар Симеон" вече водеше и устремено караше към финала. Той даваше всичко от себе си, за да си гарантира подиум в крайното класиране и разбира се етапна победа, а изведнъж се оказа, че е в играта и за "жълтата фланелка".

Папанов даде всичко от себе си и донесе етапната победа на България, но заради атаката на преследвачите, той не успя да натрупа нужните му 21 секунди.

Краен победител в битката за "жълтата фланелка" се оказа италианецът Матео Малучели от тима на "JCL Team Ukyo", който се отчете с две етапни победи и бе втори в генералното класиране преди етапа.

По план той не трябваше да атакува своя съотборник Джовани Карбони, но след падането му Малучели трябваше да впрегне всички сили, за да подсигури "жълтата фланелка" и крайната победа от Обиколката на България за своя японски тим.

След края на финала "жълтата фланелка" Карбони и целият му отбор "JCL Team Ukyo" имаха огромни претенции, което доведе до това, че над два часа след етапния все още нямаше яснота как ще бъде разпределено класирането.

Претенциите на италианците бяха, че съдийската кола е помогнала на Папанов при влизането му в Габрово, карайки пред него и обирайки съпротивлението на вятъра. След дълго разглеждане реферите решиха, че подобно нещо няма, а и записите ни показаха, че не може да става дума за каквато и да е помощ. Въпреки това италианците подходиха доста неспортсменски и не стиснаха ръката на Мартина Папанов на подиума.

Подадената контестация бе, че Карбини е бил бутнат при падането, а и също така, че Мартин Папанов се е ползвал с помощ от съдийската кола при спускането. 

Днес видяхме още едно впечатляващо българско каране, като то бе дело на Габриел Грозев по изключително тежкия Шипченски проход.

Младият ни талант, който се състезава за немския тим "Rad-Net Oswald", реши да атакува в средата на изкачването и с отлично каране успя да натрупа 25 секунди аванс.

Отлично каране, но за съжаление в последните 300 метра той бе застигнат от лидера в класирането за катерачи - Мартон Дина, който успя да го изпревари в края и спечели височината.

Така Дина напълно си заслужи крайната победа при катерачите, след като спечели и трите височини от първа категория - два пъти "Шипка" и веднъж "Беклемето".

Друга от ключовите фланелки - тази в надпреварата по точки, ще бъде притежание на български тим - "Васил Левски", като тя бе спечелена от сърбина Лука Туркулов.

И в двата междинни спринта днес той успя да премине преди досегашния носител на "виолетовата фланелка" Йоан Вайдиан, като по този начин успя да си гарантира първото място.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408