Реферът на финала днес: Приятел на шефа на УЕФА и арестуван в скандал с кокаин

Спорт 01.06.2024 17:07 Снимка: ДНЕС+

Реферът на финала днес: Приятел на шефа на УЕФА и арестуван в скандал с кокаин

Четири години след големия скандал извън терена, Славко Винчич получава мач №1 на Европа

УЕФА определи Славко Винчич за съдия на финала в Шампионската лига довечера между Борусия Дортмунд и Реал Мадрид. 44-годишният рефер от Словения влиза в най-големия мач на своята кариера точно 4 години след най-тежкия скандал, който изживя. Той не бе свързан с мач или събития на терена.

Винчич е приятел на Александър Чеферин, шефа на УЕФА. И двамата не го крият. Не са малко критиките към боса на европейския футбол, включително от негови доскорошни твърди поддръжници като Звонимир Бобан, че Чеферин толелира сънародниците си в централата на всякакво ниво.

Бобан дори отиде по-далеч, като каза, че Александър опитва да изгради система на промотиране на хора от бивша Югославия на позиции, на които те не отговарят на стандартите.

Дали е така - не знаем, но специално при реферите, фактите от 2016-а, когато Чеферин стана първи човек в УЕФА, са:

Словенецът Дамир Скомина свири финала в Шампионската лига през 2019-а, а сърбинът Милорад Мажич - този година по-рано.

Винчич пък през май 2022-ра ръководи Айнтрахт - Рейнджърс, финал в Лига Европа. Преди 10 дни румънецът Ковач свири мача за трофея в същия турнир Аталанта - Леверкузен, а през 2017-а дадоха финала на Скомина.

Така от 16 големи финала в двата най-силни турнира в периода 2017-2024 г., вече шест са поверени на рефери от Балканите (пет на хора от страни в бивша Югославия).

Няма лошо.

Самият Винчич никога не се е забърквал в грандиозни скандали. Шави го нарече "неубедителен", когато свири на Барселона и Интер на "Сан Сиро" през есента на 2022-ра. Каталунците отпаднаха след спорно отменен гол.

И след Борусия Дортмунд - Атлетико (4:2) в четвъртфиналите тази пролет имаше полемики, но Диего Симеоне честно призна: "Дори да съм недоволен от някои отсъждания, реалността е, че не отпаднахме заради рефера".

Любопитно, за 10 години опит като арбитър в евротурнирите, Винчич никога не е свирил мач на Реал Мадрид. С Борусия се е срещал на терена два пъти - срещу Атлетико този сезон, както и при загубата с 1:2 от Залцбург в Лига Европа през 2018-а.

Снимка: Getty Images

Свири и на Мондиал 2022 в Катар, където даде дузпа в първата минута за Аржентина срещу Саудитска Арабия, преди аутсайдерът шокиращо да бие бъдещия световен шампион с 2:1.

Но най-популярен Славко стана в края на май 2020-а, когато бе арестуван в Босна и Херцеговина по скандал, свързан с проституция, кокаин и контрабанда.

Тогава новината бе голяма - 26 мъже и 9 жени бяха прибрани от полицаите в спецакция в имение, където бе организирано частно парти. Как се е озовал на него реферът - имаме поне две версии.

Бяха иззети от задържаните и от къщата 10 пистолета, 14 пакета с голямо количество кокаин, както и над 10 000 евро в брой.

Винчич бе освободен 24 часа по-късно без подвигнати обвинения.

"Поканиха ме на обяд там и отидох, което бе голямата ми грешка. Бях с моя компания - хора, с които имам бизнес в Босна. Но не познавахме тези, които организираха събитието. Бях разпитан от полицията, но в качеството на свидетел. Беше просто глупаво стечение на обстоятелствата", е обяснението на рефера.

Като цяло обаче след този случай репутацията му дори в родината е спорна.

CHF CHF 1 2.04051
GBP GBP 1 2.31588
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55694
USD USD 1 1.82976