Реал съкрушително удари Борусия и сложи 15-ата корона

Спорт 02.06.2024 00:02 Снимка: БТА

Реал съкрушително удари Борусия и сложи 15-ата корона

"Жълто-черните" доминираха през първото полувреме, но бяха пречупени през второто

Реал Мадрид го направи отново! Кралският клуб е шампион на Европа за 15 път.

Отборът на Карло Анчелоти спечели очаквано финала на "Уембли" срещу Борусия Дортмунд с 2:0, макар триумфът да дойде по неочакван начин.

Голове на Даниел Карвахал и Винисиус през второто полувреме бяха предшествани от много силно първо полувреме за "жълто-черните", но изпълнено с техни пропуски.

Реал продължава изумителната си серия в европейските финали, като вече печели девети пореден. Титлата е шеста в последните 11 сезона. Разочарованието е за Борусия, който 11 години по-късно отново загуби финала на "Уембли", след като същото се случи тогава и срещу Байерн (Мюнхен).

 

Мачът беше много специален за двама играчи на Реал Мадрид. Маестрото в халфовата линия Тони Кроос направи асистенция в последния си мач в клубния футбол, а вратарят Тибо Куртоа се завърна в титулярния състав след дълго отсъствие за сметка на Андрей Лунин, който изведе "кралете" до финала. Марко Ройс пък влезе като резерва и игра последния си мач с екипа на "жълто-черните". Не успя да го ознаменува с трофей.

Финалът в Шампионска лига беше подгрян подобаващо. Направи го навършилата наскоро 60 години рок звезда Лени Кравиц. Легенди на двата клуба пък внесоха красивия трофей - Зинедин Зидан и Карл-Хайнц Ридле.

Пословичната английска организация се прояви още в първата минута на мача, когато на терена нахлуха поне трима фенове, а от стюарди нямаше и следа.

Играта беше подновена, а началото бе предпазливо и за двата отбора. Преобладаваха дългите пасове, а ударите в първите 10 минути бяха по един - на Никлас Фюлкруг и Федерико Валверде, но неточни. Първият истински изгоден шанс се откри пред Борусия в 14-ата минута, когато Фюлкруг получи зад защитата и върна към Юлиан Брант, а той проби в наказателното поле и стреля встрани.

В 21-ата минута се случи подобна ситуация, като този път Емре Джан пусна уникален пас за Карим Адейеми, а той излезе сам срещу Тибо Куртоа. Опита да го премине и успя, но ъгълът му стана много малък и нямаше как да стреля към опразнената врата. Силната им игра продължи и в 23-ата минута гредата ги спря към гола, когато Фюлкруг бе изведен и протегна крак, а топката срещна страничната греда. Сякаш имаше и засада в ситуацията.

Поредният голям пропуск за "жълто-черните" дойде в 28-ата минута. Адейеми пак беше изведен и стреля по земя, за да последва супер спасяване на Куртоа. Фюлкруг можеше да направи добавка, но топката не му дойде достатъчно удобно

В 40-ата минута звездата на "кралския клуб" Винисиус можеше да бъде изгонен с втори жълт картон за откровена симулация, но съдията Славко Винчич даде нарушение и жълт картон за Нико Шлотербек за оспорване. Борусия обаче продължи да играе силно и в следващата си атака отправи силен удар по земя чрез Марсел Забитцер, а Куртоа отново спаси.

Втората част започна позитивно за испанците, като в 49-ата минута Тони Кроос изпълни технично пряк свободен удар, първият точен за отбора му, а Кобел трудно спаси. При последвали корнер пък Дани Карвахал стреля опасно с глава и топката профуча над вратата. 

Борусия продължи да е много активен в атака и Куртоа отново се намеси блестящо след удар с глава на Фюлкруг след центриране на Адейеми. В 69-ата минута германците извадиха късмет при едно много коварно центриране на Винисиус, при което Джуд Белингам и вратаря Кобел се разминаха с топката, а тя мина на сантиметри от вратата.

В 74-ата минута Реал удари. В последния си мач за клубния футбол Кроос центрира от корнер, а на близката греда се извиси Дани Карвахал, за да прати топката с глава във вратата за 1:0.

Попадението вдъхнови Кралския клуб и той започна истински да доминира, а тогава дойдоха минутите на вратаря Кобел. Той направи три прекрасни спасявания, като това срещу Едуардо Камавинга беше брилянтно. Освен това извади още един опит с глава на нисичкия Карвахал.

Секунди по-късно вторият гол стана факт. Ян Маатсен потвърди шока на Борусия като подари топката на Джуд Белингам, а той асистира на Винисиус в 83-ата минута.

Секунди по-късно Дортмунд си върна надеждата с гол на Фюлкруг с глава, но попадението беше отменено заради засада, каквато в действителност имаше.

CHF CHF 1 2.04885
GBP GBP 1 2.31424
RON RON 10 3.92966
TRY TRY 100 5.56068
USD USD 1 1.82464