Реал Мадрид отнесе Ливърпул с 5:2 на "Анфийлд"

Спорт 22.02.2023 10:21 Снимка: ДНЕС+

Реал Мадрид отнесе Ливърпул с 5:2 на "Анфийлд"

Реал Мадрид отнесе с 5:2 Ливърпул в първия им мач от 1/8-финалите на Шампионската лига, изигран на "Анфийлд".

Двата отбора сътвориха истински спектакъл с пълен обрат от 2:0 за мърсисайдци.

Ливърпул стартира много надъхано и и опита преса, която доведе до грешка в опасна зона. Топката стигна до Коди Гакпо в наказателното поле, но нидерландският национал се подхлъзна и не успя да намери Мохамед Салах или да стреля.

Домакините продължиха със силния старт и откриха резултата още с първата си голова възможност в четвъртата минута. Атаката на „червените“ започна от Трент Александър-Арнолд и мина през Стефан Байчетич. След това Мохамед Салах получи топката на десния фланг и предостави чудесно центриране в наказателното поле, където Дарвин Нунес се измъкна от засадата и по фантастичен начин с пета матира Тибо Куртоа – 1:0.

Само две минути по-късно мърсисайдци реализираха второто попадение. Топката беше върната назад за Куртоа, която не си овладя добре, като се удари в коляното му, а от това се възползва Салах, който го пресираше и отблизо прати кълбото във вратата му за 2:0. С това попадение египтянинът изпревари Стивън Джерард и стана най-резултатният футболист на Ливърпул в евротурнирите с 42 гола.

Реал Мадрид обаче показа защо е шампион на Европа и успя бързо да се върне в мача в 21-ата минута. Винисиус Жуниор направи двойно с Карим Бензема отляво, след което влезе в наказателното поле покрай Джо Гомес и с фантастичен изстрел към далечни ъгъл не остави шансове на Алисон – 2:1.

Реал успя да изравни резултата в 36-ата минута, когато Алисон „върна услугата“ с грешка в стил на тази на Куртоа. Гомес върна топката за своя вратар, който бе пресиран от Вини Жуниор и изрита топката право в крака на своя сънародник и тя влетя злощастно във вратата му за 2:2.

Само две минути след подновяването на играта Реал стигна и до пълния обрат. Винисиус спечели фал почти до аутлинията отляво на наказателното поле. Лука Модич центрира от свободния удар във вратарското поле, където защитата на Ливърпул „заспа“, Милитао беше оставен съвсем сам и с глава заби топката във вратата на Алисон – 2:3. 

Домакините тръгнаха в търсене на изравняването, но вместо това получиха нов гол в 55-ата минута. Тогава, след добре организирана атака, Родриго и Карим Бензема направиха двойно пред наказателното поле, след което французинът стреля към вратата, получи се рикошет в Гомес и топката излъга Алисон, за да попадне отново във вратата му за 2:4.

Ливърпул капитулира окончателно в 67-ата минута, когато допусна пети гол. Фабиньо сбърка в половината на Реал, а Модрич подхвана скоростна контраатака, след което комбинира с Вини Жуниор, който пък подаде за Бензема в наказателното поле. Нападателят преодоля Алисон и след това стреля и отбеляза, въпреки че имаше трима играчи в червено пред вратата за крайното 2:5.

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447