"Реал" и "Барса" не се отказват от европейската Суперлига, ще участват 50 клуба

Спорт 24.01.2023 16:18 Снимка: ДНЕС+

"Реал" и "Барса" не се отказват от европейската Суперлига, ще участват 50 клуба

Президентите на "Реал" и "Барселона" продължават да работят усилено по създаването на европейската клубна Суперлига. Според авторитетният френски L'Equipe, Флорентино Перес и Хуан Лапорта не са се отказали от идеята, въпреки напускането на Андреа Аниели от "Ювентус". Перес и Лапорта са подкрепени от A22 Sports Management, компанията-организатор на турнира, който трябва да стане конкурентен на тези, ръководени от УЕФА.

Авторите на идеята за Суперлигата се опитват да привлекат колкото се може повече хора на своя страна, след като първият опит за стартиране на Суперлигата се оказа неуспешен.

За целта вече е преговаряно с шефовете на 50 водещи клубове не само от топ 5 първенствата, а от цели 12 държави, включително Германия, Англия, Белгия, Дания, Шотландия, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия.

В първия проект да Суперлигата трябваще да участват само 15 отбора, като 12 от тях баха основатели от основните европейски първенства: "Реал", "Барселона", "Атлетико" (Мадрид), "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Ювентус", "Интер" и "Милан". "Пари Сен Жермен" и "Байерн" отказаха предложението да се присъединят към бъдещата Суперлига.

Сега идеята е да се привлекат в турнира отбори от т. нар. "среден клас", но със силни традиции. С тези клубове се провеждат консултации относно формата на турнира.

Решението за структурата на турнира ще бъде взето колективно. Освен това Суперлигата вече няма да бъде затворен турнир с постоянни членове - ще има изпадащи отбори.

Освен това новата версия на Суперлигата иска да въведе "истински" финансов феърплей, за да се избегнат нечестни предимства за по-богатите клубове. Участниците ще подлежат на строги финансови правила. Например, отборите, участващи в турнира, ще могат да харчат само 55% от бюджета за заплати. Предвижда се клубовете, които водят нечестна финансова политика, да бъдат изваждани от Суперлигата.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827