Путин обвини МОК в дискриминация срещу Русия

Спорт 19.10.2023 17:45 Снимка: ДНЕС+

Путин обвини МОК в дискриминация срещу Русия

В четвъртък президентът Владимир Путин осъди Международния олимпийски комитет (МОК) за ефективното отстраняване на Русия от олимпийското движение, обвинявайки го, че използва игрите като инструмент за политика и расизъм, предава "Ройтерс".

Миналата седмица МОК забрани Руския олимпийски комитет за признаването на регионални организации от четири територии, които Москва твърди, че е анексирала от Украйна.

"Благодарение на някои от ръководителите на съвременния Международен олимпийски комитет научихме, че поканата за Игрите не е безусловно право на най-добрите спортисти, а вид привилегия и може да се спечели не със спортни резултати, а с политически жестове, които изобщо нямат нищо общо със спорта", каза Путин на конференцията "Русия - спортна сила" в уралския град Перм.

"И че самите игри могат да бъдат използвани като инструмент за политически натиск срещу хора, които нямат нищо общо с политиката. И като груба, а всъщност расистка, етническа дискриминация."

Русия е в противоречие с олимпийското движение още от собствените си зимни игри в Сочи през 2014 г., където бе установено, че нейните спортисти са се облагодетелствали години наред от широкомащабна държавна програма за допинг - нещо, което Москва отрече.

В резултат на това от 2018 г. руснаците, които се считат за свободни от допинг, имат право да се състезават на Олимпиадата само под неутрални флагове. МОК не каза миналата седмица дали ще бъдат допуснати до Париж 2024.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година, което тя нарича "специална военна операция", предизвика повече спортни санкции, включително изключване от международния футбол.

В четвъртък Путин приветства новите многонационални събития сред незападните държави за руските спортисти и спортистки, включително игрите, организирани от групата на бързоразвиващите се страни БРИКС в град Казан следващата година.

Вицепремиерът Дмитрий Чернишенко обяви планове за нова футболна лига, включваща 10 отбора от окупирани региони на Украйна, като обеща да инвестира 3,2 милиарда рубли (33 милиона долара) в спортна инфраструктура там.

Станислав Поздняков, ръководител на Руския олимпийски комитет, каза в Перм, че сега е важно да се подготвят спортисти за Игрите през 2028 г.

"Уверен съм, че дотогава нашите спортисти ще могат да участват като пълноценен отбор", каза той пред военното издание "Звезда"

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481