Провали се празнуването на вековния юбилей на БФС

Спорт 28.11.2023 11:49 Снимка: ДНЕС+

Провали се празнуването на вековния юбилей на БФС

Планираното празнуване на вековния юбилей на българския футбол се провали окончателно. Планираше се да има сбирка на 16 декември в столичния хотел "Милениум", но на последното си заседание изпълкомът на БФС решил да се откаже.

За последно отпаднал и президентът на УЕФА Александър Чеферин. Той и този на ФИФА Джани Инфантино си намерили предлог, че по това време в Саудитска Арабия ще има световно клубно първенство, което е в нов формат, и няма как да дойдат до София.

Само преди седмица Чеферин присъства на мача ни от евроквалификациите срещу Сърбия в Лесковац.

Той бе при съседите, за да открие още два чисто нови стадиона там. Единият е в Земун, точно до Видин.

При това положение и след като и родните политици решили да се дръпнат за празника след скандалите около мача с Унгария, и просто нямало никаква нужда да се прави купон.Отделно доста от големите фигури в родния футбол, които са още живи, също не са били навити да бъдат свързани с Борислав Михайлов.

Сега идеята е вековният юбилей да бъде през лятото догодина, когато ставаме членове на ФИФА преди олимпийските игри в Париж.

Там националите ни изиграват и първия си официален двубой срещу Свободната ирландска държава.

На 16 и 17 декември в София е учредителната конференция на Българската национална спортна федерация, която се смята за първообраза на футболния съюз, въпреки че повече прилича на спортното министерство. За първи председател е избран Димитър Иванов, бивш офицер и завършил генерелщабна академия във Франция.

Начело на техническия комитет по футбол застава националът от "Славия" Павел Грозданов-Пальо, една от най-изявените спортни фигури по онова време. С него работят Димитър Биолчев и Васил Тошков. Тримата са реалните първи ръководители на организирания футбол в България. 

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822