Промяната във футбола се крие между Андреа Бочели, отложени мачове и терени-ниви

Спорт 19.08.2024 16:46 Снимка: ДНЕС+

Промяната във футбола се крие между Андреа Бочели, отложени мачове и терени-ниви

Няколко теми, по които БФС и Георги Иванов не е лошо да вземат отношение

Още сме в разгара на лятото, като е минал само месец от старта на новия футболен сезон у нас, но въпросите никнат като гъби.

Символично казано, защото някои от терените, върху които се играят мачове в елита на родния футбол, наистина вероятно са пълни с гъби или някакви други организми и растения, които спокойно могат да виреят върху тях.

Но това е само една от темите.

Преди пет месеца БФС избра напълно ново ръководство на играта у нас, начело с Георги Иванов-Гонзо. И обещанията бяха за коренна и безпрекословна промяна, защото положението очевидно не е добро.

Чакаме да видим промяната Разбира се, без да създаваме излишно напрежение, тъй като са минали само пет месеца. Но поне да видим наченки, някакви знаци за промяна. Защото вместо тях виждаме неща, които припомнят твърде много на това как се правят (или не се правят) нещата в българския футбол вече доста години, та си струва да ги отбележим.

И като въпроси към БФС, и като припомняне, че за да повярваме в промяната, трябва да видим симптоми на такава.

Не можем да обвиняваме новото ръководство за това, че както обикновено клубните ни отбори окапаха в Европа преди края на август (3/4). Но въпросът е защо е нужно да се отлагат един куп мачове от първите кръгове на шампионата заради техните участия, след като това видимо не носи никакъв положителен резултат? А само нарушава ритъма - и техния, и на всички останали, създава хаос с програмата (а тя и без това е кърпена седмица за седмица) и в класирането.

Та - отложените мачове. Както си беше, така и си остана. Един е изиграл 5, друг три, трети два...

Терените - след видяното в неделя вечер на най-модерния стадион у нас, този на Ботев (Пд), наистина са нужни отговори. И не само от клуба, който очевидно има някакъв проблем с поддръжката или заболяване на тревата. Но и с БФС - съответните комисии, които инспектират съоръженията, са длъжни да вземат мерки. Ако игрището не е годно за игра или е опасно за здравето на футболистите, просто не се използва. В това на мача Ботев - Хебър (1:0) в неделя имаше дупки, в които спокойно кракът ти влиза до глезен. Несериозно.

И иронията на цялата история е, че Хебър е наказан за назидание да играе домакинствата си реално като гост - на стадионите на съперниците си, именно заради ужасното състояние на терена му в първия мач със Спартак (Вн).

А къде е отговорността на лицензионните органи на БФС, допуснали там да се играе футбол? Нали те са инспектирали всички стадиони преди старта на първенството? Защо наказвате Хебър за собственото си недоглеждане или компромисната си политика? И, след като сте ги наказали - наистина ли смятате, че теренът в Пловдив е много по-добър от този в Пазарджик? И по-безопасен. Тук идва и допълнителен въпрос: Ще видим ли поне в това отношение промяна, като има еднакъв стандарт и аршин за всички клубове?

Припомняме, че предстои вечно дерби през септември, но никой не знае кога и къде ще се играе, и с колко (и каква публика). На 14 септември на арената ще пее Андреа Бочели, което е прекрасно за всички, които обичаме хубавата музика. Ама тогава трябваше да играят ЦСКА и Левски. Сега не могат да играят и във въпросния уикенд, и 7 дни преди, и 7 дни след концерта. Такива са правилата. Мач трябва да има, но кога, къде, с публика или без... Чакаме да разберем, защото никой още не знае.

За този концерт се знае от месеци, но в БФС явно не са свързали точка А и точка В на вектора - че на тази арена се играят дербитата, че на нея домакинстват ЦСКА и Септември... изобщо - че затварянето за концерти има отношение към програмата. И сега умуват, заедно с МВР (чието ръководство може да се промени 1-2 пъти до тогава) как да процедират с дербито. Най-малко - къде да се проведе то. И не е само този двубой, но като обществено внимание, той е с най-голям фокус.

Да не говорим, че прочутото наказание на "червените" от края на миналия сезон остава доста неясно и размито - кога изтича, влияят ли върху него отложени мачове на отбора, защото вече имаше един такъв, и други детайли.

Стигаме и до програмата като прастара тема. Хората в сериозните футболни държави знаят отсега на коя дата ще започне следващият сезон в шампионатите им. Ние не знаем часовете и дните на мачове след две седмици. Съвсем сериозно. Можете да проверите кой срещу кого и от колко часа в кой ден играе в шестия кръг (в края на тази седмица), но не и в седмия (в последния уикенд на месеца). Това е твърде далеч във времето.

Така се прави у нас програмата - ден за ден, час за час, седмица за седмица. На този дали няма да му се наложи нещо... На онзи... Третият дали няма да пробие в Европа. Чакаме. Следим и реагираме. Реактивни сме, а не проактивни. Така нито може един треньор да си прави стратегия за седмицата за подготовка, нито е нормално като цяло според футболната логика.

Очевидно обаче старата практика е част от новата премяна (пардон, промяна) в ръководенето на играта у нас.

Ако искаме да се заяждаме, ще зададем и други въпроси. Например как така сме единствената европейска държава, в която се позволи националният селекционер да съчетава поста с клубно треньорство. Цялото ни уважение към Илиан Илиев, за когото смятаме, че беше крайно време да поеме първия тим на страната ни. Но... има принципи на съвременния футбол и изисквания, които не позволяват две такива длъжности да се съвместяват.

Пожелаваме на Илиев и националите само победи, но въпросът е принципен. И не е към треньора.

Или пък - какво ще се предприеме, когато някой клуб пуска декларации, в които има изрази като "ибрикчията от Пловдив"? Онзи ден Левски нарече така съдията Георги Кабаков след дерби мача в Разград.

Не само, защото новият президент на БФС е от същия град, но - нека бъдем сериозни. Предишното ръководство се обръщаше на другата страна, когато водещите ни клубове си пишеха такива декларации. Сега пак ли ще е така? И за каква футболна култура и промяна в нея можем да говорим, ако отново ще се правим, че подухва лек ветрец?

Та, ако не сте наясно кой с колко мача е, колко точки е събрал и кога вашият любим отбор играе следващия си двубой, то това не е нито нещо ново, нито изненадващо. Само се чудим откъде ще я подхване БФС тази промяна, та да видим поне някакви симптоми за нея в реалността. Иначе си оставаме пак там, където бяхме.

А това там, ако не са наясно хората от базата в Бояна, е на дъното на европейския футбол - и като организация, и като резултати.

CHF CHF 1 2.04949
GBP GBP 1 2.29442
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.25171
USD USD 1 1.77142