Привърженици на "Ботев" Пловдив: Нямаше напрежение между феновете на протеста

Спорт 17.11.2023 14:31 Снимка: ДНЕС+

Привърженици на "Ботев" Пловдив: Нямаше напрежение между феновете на протеста

Клубът на привържениците на Ботев Пловдив и Обединени фракции "BULTRAS" обвиниха СДВР за основен отговорник за това, което се случи вчера по време на вчерашния протест срещу ръководството на БФС.

Ето какво гласи съобщението на феновете:

„Уважаеми граждани,
Клубът на привържениците на Ботев Пловдив и Обединени фракции "BULTRAS" изразяват своето крайно огорчение и категорична непримиримост към пълната неадекватност на служителите на СДМВР и на всички, свързани с БФС, довела до изключително неприятни сцени във вчерашната вечер. Бихме искали да изтъкнем, че удобната за всички информация за вътрешни сблъсъци между феновете на различни отбори на протеста снощи категорично не отговаря на истината - напрежение между феновете не е имало.

За пореден път след несвършена работа, непровокиран произвол и избиване на комплекси, ставаме свидетели на преекспониране на събитията от страна на МВР. Над 1500 „служители на реда" не само не успяха да опазят "500"-те човека (според осъдения на двугодишен затвор Лечков), а подложиха както тях, така и случайни минувачи, дори и излъчващи на живо в ефир журналисти на неоправдана репресия.

Всичко организирано като реакция от МВР – водни оръдия, спрейове, бой с палки, нахлуване в заведения, принудително отвеждане на мирни граждани, които дори не са участвали в протеста се случва пред очите и в присъствието включително на малки деца, заведени на "мирен протест" от родителите си.
Неадекватните обяснения на ръководните кадри в МВР, опитвайки се да припишат вината на всички нас, които сме явно единствените на които им пука за българския футбол, са голословни и до момента си остават само думи - За съжаление удобно разпространени по всички медии. Те обаче не могат и няма да могат да спрат стотиците видеа, показващи истинските нарушители на правила и морал.

ИСТИНАТА Е ЕДНА – отговорни за събитията на 16.11.2023г. са единствено и само ръководните кадри на МВР, които послушно охраняваха „шепата мерзавци", подиграваща се с българския футбол вече прекалено дълго време. Удобно е феновете да са виновни, за да гарантират комфорт още малко време. Не забравяйте обаче, че обединени сме по-силни от всякога и ще продължим да се борим заедно за играта, която обичаме и за бъдещето на българския футбол".

Протестът в четвъртък започна привидно спокойно около 17:30 ч., но рязко ескалира към 18:20 ч. Футболните запалянковци започнаха да хвърлят бомбички и ракети срещу полицията. Униформените изкараха водното оръдие на барикадата и предупредиха, че ако не спрат, ще бъде употребена сила, след което започна да разпръсква феновете.

След началото на мача феновете запалиха няколко кофи за боклук и отново тръгнаха към полицията. Във входа на блок на "Гурко" човек бе пребит зверски от полицията. Пристигна линейка на мястото.

Междувременно бесни фенове потрошиха полицейски бус на "Васил Левски" до Министерството на спорта и взеха полицейските щитове. След това го запалиха. Имаше сигнали и за бити деца. По последна информация има 24-ма пострадали, както протестиращи, така и полицаи. 33-ма са задържаните.

Оставката на Боби Михайлов беше поскана от Бойко Борисов и ПП-ДБ, които поискаха също и оставката на вътрешния министър Калин Стоянов.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822