Преди 8 години ни напусна Трифон Иванов. Легенди и футболът ни сведоха глава пред Железния (СНИМКИ)

Спорт 13.02.2024 13:35 Снимка: ДНЕС+

Преди 8 години ни напусна Трифон Иванов. Легенди и футболът ни сведоха глава пред Железния (СНИМКИ)

Само на 50 години си отиде един от най-големите защитници в родната игра

Преди 8 години на днешния 13 февруари си отиде Трифон Иванов - един от най-големите защитници в историята на родния футбол, а и един от най-уважаваните ни играчи от поколението, спечелило медал от световното първенство САЩ 1994.

Неслучайно го наричаха Железния - на и извън терена, действията и думите му на две не ставаха.

Трифон почина едва на 50-годишна възраст, като остави зад себе си страхотно наследство.

Трикратен шампион на България, изиграл 77 мача за националния тим, включително на две световни и едно европейско първенства.

Днес пред паметната му плоча на стадион "Ивайло" във Велико Търново бе отслужена панихида, на която присъстваха майката на Трифон - Маринка, дъщеря му Марина, зам.-кметът на града проф. Георги Камарашев, както и легендите Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Георги Василев.

Там бяха и президентът на "Етър" Деян Куздов и десетки други негови приятели и футболни деятели, пише Dir.bg.

Панихидата днес, обслужена на стадиона във Велико Търново

Панихидата днес, обслужена на стадиона във Велико Търново

"Осем години станаха, времето си лети, спомените остават. Виждам го пред мен. Последният му разговор в онзи ден беше с мен. Времето не лекува, болката остава... Туньо винаги ще е тук, на този стадион, сред нас", каза Стоичков.

При вестта за кончината на железния защитник преди осем години, Камата долетя за по-малко от денонощие от Маями, за да стигне навреме за поклонението и изпращането на приятеля.

"Трифон е бил и винаги ще бъде с нас, винаги ще го помним и уважаваме. Толкова хубави спомени имаме с него... Почти целият ми живот мина заедно с него. Минаха осем години, но не мога да повярвам, че го няма.", заяви Балъков.

Стоичков и Балъков до майката на Трифон - леля Маринка, на панихидата днес в Търново

Стоичков и Балъков до майката на Трифон - леля Маринка, на панихидата днес в Търново

Големият треньор Георги Василев, който е откривател на Иванов при първите му стъпки в Етър, също каза няколко думи:

"Никога не сме го забравили и така ще бъде до последния ни миг. Лично аз съм с невероятни впечатления, изградил съм респект и уважение към него. Получил съм нещо, което трудно се намира в живота.

В сърцето си имам спомени, които винаги ще останат в мен. Уважението ми към Трифон е изключително голямо.

Не съм го пускал да играе единствено като вратар. Но щеше и на този пост да се справи. Дълго търсих идеалната му позиция. Но и на друга да беше играл, той щеше да е пак толкова добър."

Отделно, Стоичков още в ранните часове на вторник написа в профила си в социалните мрежи:

"Изминаха 8 години, а все едно никога не си си тръгвал! Все чакам да звънне твоят номер, за да ми каже някоя от великите ти крилати фрази! Туньо, не си забравен и никога няма да бъдеш!"

ЦСКА, където мина голяма част от кариерата на Иванов, също почете паметта му в деня на неговата кончина.

"Преди осем години ни напусна железният Трифон Иванов. Съдбата ни показа, че дори и лъвските сърца спират да бият. Но легендите не умират. Туньо завинаги остава тук, сред нас.

"Мъжкар голям, с добро сърце, но Господ рано те отне!

Знай Туньо, че не си забравен! За теб ще пазим вечен спомен!"

Трифон Иванов ще остане в историята като една от най-ярко греещите фигури в българския футбол и спорт, като пример за поколения българи.

Дълбок поклон пред светлата ти памет от любимия ти ЦСКА, Великане!", написаха на сайта на клуба.

Плочата на Железния на стадион

Плочата на Железния на стадион "Ивайло"

Българският футболен съюз също не забрави легендарния номер 3 на националния отбор.

"На този ден преди осем години ни напусна големият Трифон Иванов. Железният защитник си отиде на 13 февруари 2016-а на едва 50 години. Иванов ще остане в историята като един от най-добрите на своя пост - Футболист номер 1 на България за 1996 година, трикратен шампион на България с екипа на ЦСКА, шампион на Австрия с Рапид Виена, финалист в турнира за Купата на носителите на национални купи.

За националния отбор има 77 мача и 6 гола, бронзов медалист от световното първенство в САЩ през 1994 година. Незабравим ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион "Васил Левски" на 10 септември 1997 година, с който България се класира за Мондиал 98. В последните години от живота си сърцатият бранител заемаше поста председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново, където отново демонстрира характерната си всеотдайност и отзивчивост.

Трифон Иванов беше не просто голям мъж, а голям човек и приятел, който ще остане завинаги в сърцата ни! Поклон пред паметта му!", се казва в съобщението в официалния сайт на БФС.

Снимка: Иван Григоров
 
Снимки: Getty Images
CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945