Поредена изненада в Африка - четвъртите в света събраха багажа след карнавал на пропуските

Спорт 31.01.2024 11:48 Снимка: ДНЕС+

Поредена изненада в Африка - четвъртите в света събраха багажа след карнавал на пропуските

Големият фаворит Мароко някак успя да отпадне от Южна Африка

Турнирът за Купата на Африка е непресъхващ извор на емоции и изненади, а сред осемте вече ясни четвъртфиналисти липсват имената на двата най-големи фаворита.

След като в понеделник вечер отпадна Сенегал, актуалният шампион на континента, в късните часове на следващия ден дойде ред и на Мароко. Най-високо поставеният тим на Африка и четвърти от последното световно първенство в Катар бе фаворизиран след отпътуването на сенегалците, но няма да стигне дори четвъртфинал.

Мароко загуби изненадващо с 0:2 от Южна Африка в драма на осминафинала, след като изпусна куп добри положения и бе наказан сурово. Още до почивката Атласките лъвове трябваше да водят поне с 2 гола разлика, но резултатът бе 0:0.

И футболът има своите закони - най-доброто доказателство, буквално, се яви под името Евиденс Макгопа в 57-ата минута. Той вкара за сензационна преднина на Бафана Бафана, а прегледът на ситуацията с ВАР не спаси мароканците. Първото му име от английски език е точно "доказателство" - нещо, което показа на мароканците, че на терена фаворит е този, който си вкарва положенията, а не този, когото сочат предварително.

Ашраф Хакими, звездата на ПСЖ, получи златна възможност да изравни в 85-ата минута. Но ударът му от дузпа срещна напречната греда и отлетя високо над нея, а с това си заминаха и шансовете на Мароко.

Последва глупост и на друг ас - Софиан Амрабат от Манчестър Юнайтед, който свали откъснал се играч на южноафриканците и получи червен картон. А в добавеното време вкара и Тебохо Мокоена - 2:0!

Бафана Бафана гледа към първи трофей в турнира от 1996 г., а Мароко продължава да има само един такъв, спечелен през далечната 1976-а. Тази генерация ще е фаворит и след 2 години, когато именно тази страна е домакин на следващото издание на Купата на Африка.

Пълната картина за четвъртфиналите:

Петък, 2 февруари:

19:00 ч Нигерия - Ангола

22:00 ч Конго - Гвинея

Събота, 3 февруари

19:00 ч Мали - Кот д`Ивоар

22:00 ч Кабо Верде - Южна Африка.

Всички мачове ще се предават по MAX Sport 1 HD.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822