Полша и Балтика в антируската коалиция за олимпиадата в Париж

Спорт 07.02.2023 18:04 Снимка: ДНЕС+

Полша и Балтика в антируската коалиция за олимпиадата в Париж

Спорът около това дали спортисти от Русия и Беларус да участват на олимпиадата в Париж догодина вече заприлича на истинска война.
МОК смекчи тона срещу агресорите във войната срещу Украйна след един доклад на ООН, в който се споменава, че организацията трябва да направи всичко възможно, за да не допусне дискриминация на база националност.

Томас Бах обяви, че може да се допуснат състезатели, стига да отговорят на няколко критерия. Единият е никога открито да не са поддържали войната. Това е доста неясен критерий и реално елиминира всички елитни състезатели в Русия, които подкрепиха Путин. Заради това огромна част от тях бяха санкционирани от страна на ЕС и САЩ.

Това веднага предизвика и реакция на украинския президент Володимир Зеленски. Той веднага покани Томас Бах лично да посети Бахмут, за да се запознае със зверствата на руските войски.

“Всеки един диктатор използва спорта, за да се рекламира. Това прави и Владимир Путин постоянно. Вероятно МОК иска да подкрепи военните действия на руския кръволок открито”, заяви Зеленски.

Той е абсолютно прав. Путин винаги е използвал спорта за целите на своята пропаганда. Той дори се спазари с властите в Китай да стартира войната срещу Украйна едва след края на зимните игри в Пекин през миналата година.

Сега реално антируската коалиция в спорта се предвожда от Полша и балтийските държави Литва, Латвия и Естония. Към момента те имат и подкрепата на Великобритания, но вече губят скорост.

Създаването на коалицията бе оповестено от министъра на спорта на Полша Камил Болтничук.
“Ако на олимпиадата в Париж бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус, то те трябва да бъдат бойкотирани. Никой не трябва да участва на такива игри. Трябва да използваме всяка възможност за натиск срещу МОК”, смята заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски.

Поляците настояват да има сбирка на спортните министри от ЕС, на която да се изработи обща позиция срещу участието на Русия и Беларус в Париж.

“Когато ние, страните, хората от Запад, сами търсим способи да помогнем на Русия и се стараем през задния вход да разхлабим изолацията, в която я хвърлихме, ние вредим на собствените си усилия. Точно това е решението да се допуснат спортисти в международни състезания”, категоричен е президентът на Литва Гитанас Науседа.

Изненадващо обаче се появиха и гласове за допускане под някакъв вид на руснаците на олимпиадата.

“Разговарях с доста наши спортисти. И те искат да се борят единствено с най-добрите в света. Но само в условия на безопасност и честна битка”, заяви президентът на националния олимпийски комитет на САЩ Джийн Сайкс.

“Олимпийският комитет на Канада продължава да поддържа решението на МОК от февруари 2022 г. да не се допускат официални лица от Русия и Беларус, да не бъдат канени и да участват на олимпийски игри. Въпреки това признаваме, че да се отстраняват спортисти само заради тяхното гражданство, противоречи на основните принципи на олимпийското движение. Ние сме открити за разглеждане на възможността за разрешаването на неутрални спортисти от Русия и Беларус, които отговарят на критериите, определени от МОК на 25 януари”, смята президентът на националния олимпийски комитет Дейв Шумахер.

“Спортът не трябва да бъде политизиран. Тези големи състезания трябва да дадат шанс на всички спортисти, дори тези, които са във военни конфликти, да покажат, че спортът е по-силен от войната. И чрез спорта да се опитаме да решим тези конфликти”, сензационно обяви и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Неговата позиция е ясна, защото при липсата на конкуренция ще пострада самата олимпиада, която ще струва на Франция милиарди. И шансовете да се върнат парите са доста по-малки.

Дори военният министър на Италия се изказа в подкрепа на неутралния статут.

В момента единствено международната федерация по бокс, която се оглавява от руснака Умар Кремльов, върна Русия и Беларус. Това обаче стана въпреки решенията на МОК и сега спортът е пред изхвърляне от олимпийската програма. В други спортове като тенис и лека атлетика се използва неутралният статут, като те имат право да се състезават единствено при липсата на флаг, химн и други знаци по екипите.

Решението на МОК трябва да бъде взето в най-скоро време, защото вече започнаха квалификациите за олимпиадата. И ако не участваш в тях, просто няма как да участваш. Има запазени квоти, но те са по една-две в спорт и се пазят за слабо развити държави./24 часа

CHF CHF 1 1.99738
GBP GBP 1 2.28285
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.61254
USD USD 1 1.82447