Погачар за допинга: Винаги ще има съмнение, а когато побеждаваш хората завиждат

Спорт 22.07.2024 15:22 Снимка: ДНЕС+

Погачар за допинга: Винаги ще има съмнение, а когато побеждаваш хората завиждат

След безпощадните му победи, Ланс Армстронг първи повдигна деликатната тема

Словенският феномен в колоезденето Тадей Погачар спечели "Тур дьо Франс" по невероятен начин, като буквално отвя конкуренцията във всеки един от тежките планински етапи.

Сякаш на шега вече трикратният шампион от Тура катереше тежките височини, докато опонентите му видимо страдаха, а за капак словенецът спечели и часовника в последния етап с над минута разлика.

Не, че тази минута в последния ден му бе толкова нужна, но Погачар още един път искаше да покаже на всички колко по-добър е от всички останалите.

Естествено, че невероятното му представяне повдига някои въпроси, а първи открито по темата заговори "Краля на допинга" - Ланс Армстронг.

Той призна, че гледайки Погачар вижда себе си в най-силните години, зад които се оказа, че стои една от най-големите допинг измами в историята на спорта.

След триумфа в Тура темата с допинга не бе подмината на шампионската пресконференция, а Погачар очаквано не бе очарован от това и отговори:

"Винаги ще има хора, които ще коментират тези теми и ще се съмняват, най-вече заради миналото на нашия спорт.

Ръководните органи обаче инвестираха милиони и адски много време, за да изчистят спорта и вярвам, че днес колоезденето е един от най-чистите спортове в света.

За мен темата с допинга е безсмислена. Защо да приемаш нещо, което рискова здравето ти, което уврежда сърцето. Това е глупаво.

Колоезденето е до около 35- годишна възраст, все пак след него всички искаме да имаме дълъг и здрав живот. Това е спорт, една игра, едно забавление. Да, всеки иска победата, но не тя е най-важното.

Но не се изненадвам от нещата, които се пишат и говорят. Когато печелиш подобни победи, винаги някой ще говори, винаги някой ще се съмнява. Хоратазавиждат, но ако нямаш хейтъри, знчи не си успял".

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095