Под проливен дъжд Париж откри Олимпиадата

Спорт 27.07.2024 01:03 Снимка: ДНЕС+

Под проливен дъжд Париж откри Олимпиадата

Шоуто беше различно от досегашните церемонии

20 хиляди души участваха в церемонията по откриването на 33-те летни Олимпийски игри, които вече се провеждат в Париж.

Френската столица предложи за гостите си, телевизионните зрители и спортистите страхотно шоу, което мина в хода на целия ден през проливен неспирен дъжд. Акцентът бе парадът на нациите в река Сена, в който се включи и българската делегация. Спортистите ни бяха облечени със зелени костюми.

Спектакълът продължи близо три часа и включи десетки шоу програми с музика, танци, културни препратки и дори анимационен филм с добилите популярност миньони. Откриването мина под драконови мерки за сигурност, като общо 45 хиляди охранители следяха за спазването на реда.

В началото на церемонията вниманието беше насочено към президента на Франция Еманюел Макрон и този на Международния олимпийски комитет Томас Бах, които гледат шоуто заедно. Малко след това един от мостовете над Сена беше оцветен с пушек с френските цветове, който се разпространи по цялата ширина на реката.

Снимка: Getty Images

Мостът Аустерлинц беше "отворен" от разтваряща се водна бариера, а след това бе време да тръгне с лодката си първата делегация, която по традиция е тази на Гърция, създателят на олимпийската идея. Последва го превърналия се в традиционен отбор на бежанците, които са общо 37.

След това дойде време за делегациите по азбучен ред, като първият кораб беше със спортистите на  Афганистан, ЮАР, Албания, Алжир и Германия.

Снимка: Getty Images

Впечатление направи аржентинската делегация, която пееше звучно при представянето си. Аруба пък по традиция впечатли с цветните си облекла.

След първата порция делегации организаторите дойде време за първата музикална изненада за вечерта, а това беше звездата Лейди Гага, която в кабаре стил изпя емблематична за французите песен на Зизи Жан Мари.

Лейди Гага беше музикалната изненада на организаторите

Лейди Гага беше музикалната изненада на организаторите

Снимка: AP/БТА

Дойде време и за българската делегация, която е облечена в зелени якета, а знамето се носеше от боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. Спортистите ни бяха в компанията на тези от Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде.

Снимка: Getty Images

Една от най-препълнените лодки в началото беше германската, но първите, които успяха да ги засенчат са канадците с ярко червените си облекла и огромен брой спортисти. На същият плавателен съд бяха и китайците, за да е пълна червената феерия.

След това организаторите предложиха още едно кабаретно шоу, като десетки танцьори облечени в розово изиграха вълнуващия танц кан-кан. Последва дълго музикално и артистично шоу от няколко епизода, представени на живо и чрез видео кадри. Включи се оркестърът на републиканската гвардия и набралата популярност певица Ая Накамура.

Снимка: Getty Images

Шоуто с лодките се поднови и след няколко малки и средно големи се появи делегацията на Испания, която също впечатли с яркост, шум и най-вече многочисленост. След това дойде и тази на Великобритания, която беше още по-многочислена, но далеч по-тиха.

Скромната делегация на Исландия повдигна настроението с традиционното пляскане, което свикнахме да гледаме от футболния отбор. Преплуваха и италианците, облечени дебело с тъмни якета, но с голяма еуфория, водена от ексцентричния олимпийски шампион в скок височина Джанмарко Тамбери.

Поредното прекъсване беше посветено на симпатичните анимационни герои - миньоните, които в забавно филмче показаха забавна страна на олимпийските спортове. Последва красиво изпълнение на националния химн Марсилезата в оперен стил. В следващия епизод около реката бяха издигнати 10 златисти статуи на най-важните жени във френската история, литература, култура, политика и т.н.

Снимка: AP/БТА

На фона на следващите лодки талантливи момчета правиха трикове на велосипеди, докато са облечени в барокови дрехи. След това пък оперен певец игра брейк танци, също пременен в бароков стил.

Една от следващите най-шумни делегации беше мароканската, която до голяма степен се чувства като у дома си в Париж. Дъх свежест донесе тази на Мавриций, като спортистите бяха облечени с шарени ризи и сламени шапки. Страхотна атракция! Костюмите на Монголия също бяха традиционни и много красиви.

Снимка: Getty Images

Цялото шоу нямаше как да мине без малко френски рап и разбира се... модно ревю. Известни модели представиха дрехи от още по-известни френски дизайнери. Цветно представление, което се проведе на пешеходния мост.

Следващата много цветна делегация беше тази на Папуа Нова Гвинея. Дойде и огромната нидерландска делегация, която беше облечена в безвкусно бяло вместо традиционния оранжев цвят. Безвкусица нямаше в ярката жълта румънската група, която впечатли с много ентусиазъм. Словакия и Словения го продължиха.

Снимка: Getty Images

Много цветна беше лодката, в която си съседстваха Туркменистан, Тували, Украйна и Уругвай. След това дойдоха венецуелците със световната рекордьорка в тройния скок Юлимар Рохас и своите традиционни шапки.

В края на парада на нациите шоуто дойде с многобройната тълпа австралийци, американците на два етажа начело с Леброн Джеймс и разбира се домакините Франция на най-големия кораб, като преди това беше направена видео връзка с участниците по сърф, които са в Таити.

Снимка: Getty Images

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри игрите, след като президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздрави спортистите и света, както и зрителите от площад Трокадеро, докато фойерверки в цветовете на френското знаме - синьо, бяло, червено - озариха моста Аустерлиц, откъдето започна парада.

"Обявявам XXXIII Летни олимпийски игри в Париж за открити", каза Макрон.

Преди това в официалната част от церемонията беше издигнат олимпийския флаг и своите речи произнесоха Тони Естанге и Томас Бах.

Айфеловата кула бе в центъра на светлинно шоу, озарило Париж.

Факелът с олимпийския огън бе поет от прочутия френски футболист Зинедин Зидан, който го предаде на легендарния испански тенисист Рфаел Надал. Той пък тръгна с огъня с лодка по Сена. На лодката с него бяха световноизвестната тенисистка от САЩ Серина Уилямс, легендарната румънска гимнастичка Надя Команечи и прочутият американски лекоатлет Карл Люис.

След това факелът бе поет от френската тенисистка Амели Моресмо, която го предаде на известния френски баскетболист Тони Паркър. През Лувъра към эакелното шествие се присъединиха и други известни френски спортисти, включително и параолимпийци.

Към факлоносците се включиха и олимпийският шампион по плуване Ален Бернар и Шарл Косте, Фелисия Беланже, Емили льо Панек и др.

Накрая факела получи най-възрастният олимпийски шампион на Франция Шарл Кост - шампион по колоездене от 1948 г., който преди ден навърши 100 години. От него запалиха факлите си лекоатлетката Мари-Жозе Перек и джудистът Теди Ринер, които запалиха олимпийския жертвеник - монтиран на балон, който се рее над Париж.

Над 600 хиляди души гледаха на живо церемонията по откриването на Олимпиадата. Спортистите от олимпийските делегации на 206-е участващи страни преминахат 6-километрово трасе по реката в около 90 лодки от моста Аустерлиц до площад "Трокадеро".

На Олимпиадата в 32 вида спорт ще се състезават около 10 500 атлети, 46 от които от България. Знаменосци на родната делегация в парада на спортистите са боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов.


Мерките за сигурност в Париж са много сериозни, като значителни полицейски сили са ангажирани да следят за опазването на реда. Около 30 хиляди полицаи и жандармеристи ще патрулират по улиците всеки ден до края на състезанията на 11 август.

Закриващата церемония на Олимпийските игри ще се проведе на "Стад дьо Франс" в Париж на 11 август, когато ще бъде предадена щафетата към домакина на следващите Игри - Лос Анджелис 2028.

CHF CHF 1 2.0386
GBP GBP 1 2.31794
RON RON 10 3.93385
TRY TRY 100 5.46346
USD USD 1 1.80095