Плувецът Петър Мицин ще се бори в Париж за голямата си мечта - олимпийски финал

Спорт 29.01.2024 11:59 Снимка: ДНЕС+

Плувецът Петър Мицин ще се бори в Париж за голямата си мечта - олимпийски финал

Само преди година Петър Мицин бе едно обещаващо име в българското плуване.

2023-а, през която той навърши пълнолетие, не само се оказа суперуспешна за него. 2 постижения направиха Мицин уникат в българското мъжко плуване.

Скромното момче от Велинград стана първият наш състезател със световен рекорд и планетарна титла. Да, те са при юношите, но все отнякъде трябваше да се започне, след като допреди Мицин никой не бе стигал подобни върхове.

Серията от успехи му донесоха 2 норматива "А" и един "Б" за олимпийските игри в Париж през това лято. Те са съответно на 400 и 800 м свободен стил и на 200 м кроул. Петър се цели в квота за френската столица и на 200 м бътерфлай.

"Голямата ми мечта е да бъда на финал в една от дисциплините на олимпиадата в Париж. За медал трябва да се потрудя доста, но времето ще покаже. Гледам да изпълнявам поставените ми задачи. Славата е хубаво нещо, но и носи голяма отговорност.

Имам два норматива "А" и един "Б" за олимпийските игри, като и на 200 м бътерфлай мога да успея да се преборя за участие. Зависи колко съм тренирал. Пожелавам си да бъда жив и здрав, а и на всички спортисти в България. Нека се стремят към високи върхове, защото колкото повече усилия влагаш, толкова повече се доближаваш до целта. Няма нещо непостижимо.

Рекордът ми на 400 м кроул 3,44,31 мин щеше да бъде шесто във финала на олимпиадата в Токио през 2021 г. и това ми дава увереност, че имам сили да плувам финал на игрите в Париж догодина. Ще се боря да превърна тази мечта в реалност", споделя навършилият 18 г. на 19 август 2023-а Мицин.

Естествено, изключително силните резултати му донесоха редица награди. Петър се нареди трети в класацията за спортист на 2023 г. Заслужи да е №1 при младите спортисти до 19 г. в анкетата на viasport.bg, а това бе предхождано от приза "Спортен Икар" на фондация "Български спорт" за 2023 г.

Но ето как започна всичко, за да се стигне до тези призове.

На турнира в Одрин през март миналата година момчето от Велинград счупи за първи път държавните рекорди за мъже на 200 и 400 метра свободен стил. На 19 май в Бургас Петър стана първият българин, който слиза под 8 минути на 800 метра свободен стил. Там той подобри отново постиженията си на 200 и 400 метра кроул.

За да дойде европейското първенство за девойки и юноши в Белград в началото на юли. В сръбската столица

Мицин спечели златните медали на 200, 400 и 800 метра свободен стил. В първата дисциплина заслужи норматив "Б" за олимпийските игри в Париж, а в другите две е с норматив "А".

На 800 метра постави еврорекорд на шампионатите за юноши, а на 400 метра - световен. Така той стана първият български плувец в историята, който чупи най-добро постижение на планетата.

"Аз отидох на европейското с нагласата да покрия нормативи за олимпиадата, а не толкова да гоня рекорди. Но пък трудът ми даде плодове, на което се радвам много. Това е най-хубавото чувство за мен - когато работя здраво, а това ми се отплаща.

Иначе пипайки стената и обръщайки се, погледнах към таблото. Като видях малкия надпис, индикиращ нов световен рекорд, не можах да повярвам. Бях зашеметен. После, така да кажа, се свестих и осъзнах, че съм световен рекордьор", разказва Мицин.

Месец по-късно в Дъблин той добави четвърта европейска титла в кариерата си - тази от шампионата до 23 г. на 400 м свободен стил.

Последва вторият исторически връх за Петър. На 4 септември 2023 г. в Нетаня (Изр) той

донесе на българското мъжко плуване първа световна титла

Тя дойде отново в превърналата се в негова коронна дисциплина - 400 м свободен стил.

"Усещах, че преди Израел към мен има очаквания. Те не ме натовариха толкова много. Надеждите на хората да успея ми дадоха вяра и се мобилизирах. Успях да запазя самообладание и да се раздам максимално", споделя Петър.

Той приема това, че е първият български световен шампион в плуването като много голямо постижение и признава, че никога не си е мислил, че това може да се случи. Смята, че това е голям успех за цялото българско плуване и отличие за работата в него.

В Нетаня той заслужи и 2 сребърни медала - на 800 м кроул и 200 м бътерфлай.

До края на годината Мицин стана първият български плувец, който слиза под 15 мин на 1500 м свободен стил. На държавното в 25-метров басейн той измина дистанцията за 14,45,49 мин.

В последното състезание националът записа и първи финал на голямо първенство при мъжете. На европейското в малък басейн в Румъния българинът се нареди 8-и на 200 м бътерфлай.

И след това се започна поредицата от церемонии, на които Мицин получи гореспоменатите награди. Разбира се, това бе съчетано с интервюта. Петър прави много добро впечатление с умерения си изказ, който наистина показва колко е целенасочен. Усеща се и леко притеснение, че му се обръща подобно внимание.

"Тази статуетка ме вдъхновява и ме мотивира да се стремя към първото и второто място, само да сме живи и здрави. За първи път съм в топ 10 и много се вълнувам. Харесва ми да бъда сред другите елитни спортисти на България.

Наистина беше доста трудно да достигна тези олимпийски нормативи. Положих изключително много труд, претърпях лишения, но успях да постигна всичко, което ми беше поставено като задача за тази изминала 2023-а", заяви Мицин, след като получи наградата си за спортист №3 на България.

Той влиза в плуването благодарение на родителите си. Петър е от спортно семейство. Майката Таня е била лекоатлетка.

Бащата Петър се е занимавал с биатлон, а по едно време е тренирал и плуване. Те решават да заведат на басейна сина си. По-късно записват на плуване и сестра му Любка.

Малкият Петър тренира във Велинград при едно от светилата в професията - вече покойната Йорданка Пенина. Започва да се развива добре, подобрява си времената, пътува по турнири и печели медали. Иначе казано в пряк и преносен смисъл - чувства се в свои води.

"Йорданка Пенина ме научи на много неща - дисциплина, изпълнителност и плуване най-вече. При нея тренировките бяха доста сериозни.

Основата, която тя изгради, ме доведе до добрите резултати до момента, а дай боже и занапред. Радостен съм, че тя успя да ме научи на каквото можа. Даде ми най-доброто. Много съм и благодарен за това", споделя Мицин.

След кончината на Пенина през април 2020-а той се мести да тренира във "Вихрен" при Николай Вакареев в Сандански, където условията за плувна подготовка са отлични с 50-метровия басейн с минерална вода.

Благодарение на успешната си работа с Мицин Вакареев бе избран за треньор №1 на България за миналата година.

Сега Петър не се занимава с 50 и 100 м свободен стил, но именно на тях и на 50 и 100 м бътерфлай набляга в началото на плувния си път.

Постепенно започва да се пробва и на 200 и 400 м кроул. На треньора Вакареев му прави впечатление на едно състезание, че в щафета 4 по 200 м свободен стил

Мицин дава добро време на първи пост

"Натисна ме да тренирам повече тази дисциплина. Започнах да подобрявам времето си. Вече 200 м ми е като спринтова дисциплина. За по-малко от 2 мин съм в басейна и излизам, не ги усещам. На 400 и 800 м кроул се чувствам по-добре. Имам време да разпределя силите си и да направя добро плуване", обяснява Петър. И така лека-полека се стигна 2023 година.

След всеки свой успех през нея Мицин не пропуска да отчете заслугите на Вакареев и въобще на плувната федерация за това, което е направил, и да благодари. През февруари за Петър предстои участие на световното за жени и мъже в Катар, на което ще гони квота на 200 м бътерфлай.

След това фокусът ще е изцяло върху Париж. В началото на миналата година очакванията му бяха да се пребори за олимпийски норматив. Сега има 2+1, а може квотите да станат и 4.

Във френската столица ще стане ясно дали Петър ще осъществи голямата си мечта в плуването - участие във финала от програмата на най-високия спортен форум. Нека му го пожелаем!

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549