Петър Жеков: Категорично заставам зад Бербатов и двамата Петрови

Спорт 26.12.2021 10:41 Снимка: ДНЕС+

Петър Жеков: Категорично заставам зад Бербатов и двамата Петрови

"Категорично заставам зад Бербатов и двамата Петрови в битката за БФС. Боби Михайлов и Лечков ги плюе цяла България като ръководители в централата, те мислят, че дъжд ги вали. До 10-15 години може да си върнем цялата футболна слава", гласи мнение на легендарния стрелец с топка в крака Петър Жеков пред БГНЕС.

Ето какво коментира носителят на Златна обувка за 1969-а, участник на 2 Мондиала с националния тим на България, капитан на олимпийския ни отбор, който стига до 2-ото място във футболния турнир на Игрите в Мексико 68', многократен шампион с ЦСКА, легендарен футболист и треньор със заслуги при изграждането на редица топ играчи.

БГНЕС: Г-н Жеков, ЦСКА спечели срещу Лудогорец (лидер в настоящото подреждане на първенството) в последния мач от есенния дял на шампионата. "Червените" са на 2 точки от първото място във временното класиране, смятате ли, че ЦСКА има силите да детронира Лудогорец още тази футболна кампания?

Петър Жеков: Може би, да.

БГНЕС: Завръщането на Стойчо Младенов на "Армията" може ли да се каже, че е един много успешен ход на ръководството на ЦСКА?

Петър Жеков: Засега е успешен.

БГНЕС: Считате ли, че целта на Гриша Ганчев ЦСКА да има нов модерен стадион ще се увенчае с успех до 2-3 години?

Петър Жеков: От това, което чета не знам точно. Не съм сигурен. Но ако не стане, ще бъде лошо за ЦСКА. Като се класираме за групова фаза на някой от евротурнирите - ще трябва да играем на "Васил Левски". Това, което четох засега, ще се мисли, административни въпроси има.

БГНЕС: Можем да акцентираме, че ЦСКА има нужда от модерен стадион...

Петър Жеков: Стадионът трябва да е по-малък. Да става по-шумно. Едно време ходеха повече хора на мачовете, но сега е друга ситуацията. Трябва да бъде по-малък, по-компактен.

БГНЕС: Вие сте един от най-великите български футболисти, носител сте на Златна обувка, защо обаче се случва, че напоследък във водещите ни отбори, като че ли няма достатъчно класни централни нападатели... Български голаджии, които да са на топ световно ниво?

Петър Жеков: Защото повечето отбори гледат да вземат футболисти от чужбина готови. А почти никой не гледа детско-юношеските ни школи. За съжаление, това е причината. Как да имаме класни български играчи като взимаме толкова много чужденци? Ние (ЦСКА) имаме 17 чужденци, Лудогорец имат 17 или и повече. Другите отбори имат по 5-6 примерно. Само Пирин май, че нямат играчи от чужбина в състава си, не съм сигурен. Без достатъчно български футболисти в елитните ни отбори, ние не можем да направим представителен тим. Кой да играе?

БГНЕС: Според вас, трябва да се промени политиката на клубните ни отбори в посока налагане на далеч повече български играчи, за да може да се надяваме на големи успехи на националния ни тим?

Петър Жеков: Абсолютно. Според мен, повече от трима чуждестранни футболисти не трябва да има в български клуб и мисля, че по този начин, след 10-15 години ще направим супер национален отбор.

БГНЕС: Сега на Европейско участват 24 представителни тима, пък ние не се класираме дори на ЕП от много години насам. Би трябвало да ни е срам футболна България, че не участваме на европейски шампионати при въпросния регламент, мнението ви?

Петър Жеков: Докато е Боби Михайлов председател на БФС и тези в момента, които там ръководят - така ще бъде. Там трябва да се смени цялото ръководство.

БГНЕС: Категорично заставате зад Димитър Бербатов в битката за президентското място на БФС?

Петър Жеков: Абсолютно. И двамата Петрови.

БГНЕС: Ако се осъществят наистина промените, за които вие говорите. Начело на БФС като председател да дойде Бербатов, а Стилиян Петров и Мартин Петров също да заемат важни управленски позиции в централата, съчетано с масово налагане на български играчи във водещите ни клубове... Ако това се случи, според вас до 10-15 години ще си върнем поне част от старата футболна слава?

Петър Жеков: Не част. А цялата слава ще си върнем. Бербатов и Петрови при мен са играли при юношите. Тренирали са и са играли при мен. Димитър Бербатов аз го вземах и го тренирах, и го дадох на ЦСКА. Така, че няма проблеми. Станат ли ръководители в БФС, още на следващия ден ще отида и ще им кажа за какво става въпрос - да си помислят. Според мен максимум по трима чужденци трябва да има в българските клубове. За какво правим детско-юношески школи в България? Ние (ЦСКА) имахме двама-трима добри, те нашите ги дали да играят в Б група в Миньор Перник. Кога ще пробият? На единият талант миналата година му дават купата за най-перспективен футболист, той сега го няма на картата. Любо (Любослав Пенев) го взема, та го пусна срещу Левски 5 минути преди края на мача момчето. Той не е играл изобщо. Беше на 17 години тогава.

БГНЕС: Става въпрос за Мартин Смоленски...

Петър Жеков: Да. Това момче аз съм го открил, аз го докарах в ЦСКА. Аз което знам и той го знае същото. Обаче няма кой да го пусне да играе. Той вкара 40 гола при мене. Трагедията е голяма.

БГНЕС: И все пак, по тази тема има и поводи за оптимизъм, ако променим тотално футболната ни политика... Вашето мнение?

Петър Жеков: Абсолютно. Трима чужденци в клубовете ни - двама играят, третият почива. Искаш да пуснеш третия в игра, вадиш един от другите двама иностранци. Винаги по двама чужденци да играят максимум, другите трябва да бъдат българи според мен в отборите ни. От детско-юношеските школи, израснали в даден клуб. Иначе няма да стане. Ние иначе, считам че, никога повече няма да имаме силен национален отбор.

БГНЕС: Бихте дал лично съвети на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров ако спечелят битката за водещите позиции в БФС?

Петър Жеков: Абсолютно. Задължително отивам веднага, ако станат ръководители в БФС. Още първия ден отивам и ги "вдигам във въздуха". Изобщо няма да ги чакам, защото аз ги познавам много добре от деца, така че няма проблеми. Трябва да се заложи на налагането на наши футболисти. Иначе ние никога няма да се класираме никъде на национално ниво, ще станем за смях.

БГНЕС: Казвате, много работа и да си заложим на българското...

Петър Жеков: Няма как иначе. Как ще имаме силен национален отбор? Ето сега закриха Берое. Еми Берое знаете ли каква детско-юношеска школа има, страхотна...

БГНЕС: По информациите, които достигат до нас, Берое има едни от най-силните отбори в страната в детско-юношеските шампионати...

Петър Жеков: Аз ги познавам всичките. Знам. Сестра ми живее в Стара Загора.

БГНЕС: По темата за националния ни отбор. Чуват се изказвания от хора от БФС, че имаме позитивни резултати напоследък...

(Жеков се смее продължително).

БГНЕС: Ние няма кой да победим при визита... Загубихме с разлика в Литва в квалификационна среща (а не става въпрос за баскетбол да кажем). В Украйна пък домакините имаха сигурно 40 голови положения срещу нашите национали в контрола. Представянето срещу украинците беше как да го наречем - прекалено колебливо. Вашето мнение?

Петър Жеков: Значи, ако слушаме сегашният ни Футболен съюз, ще изкараме, че националният ни отбор е ходил до Луната и се е върнал с ракета. Няма проблем никакъв - играли са мач на Луната образно, ако слушаме Боби Михайлов и Лечков. Тях ги плюе цяла България като ръководители в БФС, те мислят, че дъжд ги вали. Това на нищо не прилича. Аз ако съм досега да съм избягал 100 пъти.

БГНЕС: Какво бихте пожелал на сънародниците ни?

Петър Жеков: Много здраве, щастие и по-добър живот от новото правителство./БГНЕС

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594