Петър Петров разкри подробности около въвеждането на ВАР

Спорт 16.10.2020 08:08 Снимка: ДНЕС+

Петър Петров разкри подробности около въвеждането на ВАР

"Ние спечелихме проект във ФИФА и е осигурено финансирането, което ни дава възможност да започнем обучение още тази събота и неделя на нашите съдии. Започваме с офлайн обучение. Вчера пристигнаха двата тренажора. С четирима оператори от големите първенства. Вторият етап е ноември, когато ще има симулативни мачове в Бояна с юноши. Ще се симулират ситуации, те предварително ще знаят какво се разиграва. Това предварително ще е уточнено и трябва съдиите да го преценят. Пролетта съдиите ще ръководят два мача като главен рефер и после като ВАР асистент, тогава се получава сертификат. Ако всичко е окей, стартираме на 24 април в плейофната фаза. Малкият договор, който подписваме е за 15 мача, големият е за четири години. Първо ще сертифицираме стадионите на отборите от първата шестица. През месец май тези от втората осмица, а през юни спечелилите промоция", разкри Петров пред "Дарик радио".

"Няма да натоварим финансово клубовете. Ще имат малки инвестиции. Монитор, където главния съдия трябва да прави преглед на ситуацията трябва да е разположен на определена позиция, да е защитен от феновете, да има специален кабел. Ако някой стадион не получи сертификат за ВАР, ще играе на друг. Националният стадион беше сертифициран, стадионът на Лудогорец също. Условията не са тежки. Камерите са проблем на ТВ доставчика, с тях също ще има среща. И те трябва да инвестират", каза още членът на съдийската комисия към БФС.

"Ще видим дали съдиите ще имат проблем, но компромиси няма да правим. Сега, когато инсталираха двата тренажора, ФИФА дойде със собствени камери, с които ще наблюдават всеки един съдии. Не можем да имитираме или симулираме обучение. ФИФА ще дава сертификатите, така че. Наказанията на съдиите нямат влияние. Те ще бъдат обучени. Те са наказани да не ръководят срещи, когато си ВАР асистент даваш само мнение - главният съдия си е главен. Те са включени в програмата. Определени са от съдийската комисия 18 съдии и 18 асистенти. Някои съдии, ако не вземат сертификат, може да свирят, но да не бъдат ВАР асистенти. Нашият ВАР ще е по-всички изисквания на ФИФА. Тук главният съдия е главен, то ще взима всички решения. ВАР само ще препоръчва да прави проверка или да си промени решението", каза още Петров.

"Не е задължително да има табло на стадионите - препоръчително е. Но е хубавото големите клубове да имат, да инвестират. Да може феновете да виждат какво се случва на таблото, а не да разчитат да видят какво показва съдията.

Фирмата осигурява две технически лица. Единият стопира, когато нашите съдии искат проверка, а другият е вързан със съответната проверка. Той е до монитора, ако иска нашият съдия да види ситуацията под друг ъгъл. Операторите ще бъдат българи. Подписваме договори за конфиденциалност. Технически не е възможно някой да се намеси в честотите ни. Инвестирали сме в най-новите системи за комуникации. Закупили сме седем такива системи за нашите съдии. Много е скъпа централизираната ВАР система, защото в сградата трябва да има минимум 8 видеоперативни стаи. Това е огромна инвестиция. Ние сме сме спрели на децентрализирания вариант с 4 ВАР вана. Два вана ще бъдат логистирани в София. 1 за Северна България и един за мачовете в Пловдив, Стара Загора и Кърджали. Когато се изготвя програмата се съобразява първо със спортно-техническата комисия, после ТВ доставчика. Съответно екипите на ВАР и ние като съдийска комисия ще се съобразяваме с програмата на БФС", разкри още Петров.

"Черно-белите грешки ще намалеят. Ако има много добро качество на камерите, ще бъдат премахнати и сивите грешки. По принцип младото поколение приема ВАР. По-старите говорят за романтика, губене на игрово време. Във футбола има огромни инвестиции. Големите клубове искат феърплей. В края на крайщата, който иска да играе и да признава грешките на съдиите като човешки грешки, може да играе аматьорски футбол.

От догодина ще има ВАР и в груповата фаза на Лига Европа, което е добре за нашите клубове, които играят в евротурнирите, за да свикнат тази година. Има изисквания по ВАР протокола. Не всеки футболист може да поиска проверка - може да получи картон", добави отговорникът за поставянето на системата у нас.

"В момента единствено Георки Кабаков е в първа група, имаме и двама съдии във втора Ивайло Стоянов и Волен Чинков. Тези, които са в трета нямат шанс. Сега им дадоха на Ивайло и Волен шансове, ако получат добри оценки, УЕФА има практика да им даде шанс за някой мач в Лига Европа. За мен по-скоро шансът на Кабаков е за Катар 2022, а не на Европейското. ВАР е един вид застраховка на съдията. Когато реферът решава за части секундата не може да промени решението си, а когато има ВАР може да направи проверка и да промени решението си, ако е направил грешка. Много по-спокойно е, когато се използва ВАР", заяви Петров.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827