Първи детайли по скандала с шефа във Формула 1: Неприлични SMS-и и опити за подкуп

Спорт 18.02.2024 16:06 Снимка: ДНЕС+

Първи детайли по скандала с шефа във Формула 1: Неприлични SMS-и и опити за подкуп

"Ред Бул" отказва да коментира темата, но в компанията тлее недоволство срещу боса

Скандалът с тийм шефа на "Ред Бул" във Формула 1 става все по-сериозен, въпреки че в петък британецът Кристиан Хорнер отрече всички обвинения, по които е разследван.

На представянето на новия болид на шампионите той ясно заяви, че е оказал пълно съдействие, но това, в което е обвиняван, е "невярно и абсолютно измислено".

Преди седмица казусът стана публично достояние, след като отборът назначи разследване от външен и независим орган, заради подадена жалба срещу Хорнер (вляво на снимката горе) за оказване на тормоз, злоупотреба с положение и "опит да контролира" служител на компанията.

Не се знаеше почти нищо по темата, докато "Де Теелеграаф" - сериозно издание в Нидерландия, не излезе със своите нови разкрития по скандала.

А те твърдят следното:

- Хорнър е изпращал на служителя (жена) съобщения с "неподходящо съдържание" в доста продължителен период от време. А това не е бил единственият начин, по който е оказвал натиск върху нея.

Когато най-после е постъпило оплакване в компанията, на шефа е бил предложен вариант, при който нещата остават дотам, той напуска поста си без скандали и цялата ситуация не излиза в публичното пространство.

- Вместо това босът е предложил сума от около 700 000 евро на служителката, за да си мълчи. Нещо, което е засилило недоволството срещу него в отбора и концерна. Отхвърлил е предложението да се оттегли сам.

- Дни преди публикациите именно на тази медия - "Де Теелеграаф", която първа съобщи, че има обвинения срещу Хорнер и той ще бъде разследван, босът е потърсен от вестника за коментар по темата. Вместо да даде такъв, той е опитал да "купи" спирането на публикацията със сума, която е около 750 000 евро.

Това е описано и в специална кореспонденция, която медията е провела с отбора на "Ред Бул" и се предполага, че е наляло още масло в огъня на недоволството там срещу действията на Хорнер.

В статията си от събота, в която съобщава всички тези детайли, изданието от Нидерландия описва и всички стъпки, които е предприел в унисон с журналистическата етика при такава новина и разкритие.

Но Йос Верстапен, бащата на настоящия световен шампион Макс, е отказал коментар. Хелмут Марко - консултант и втори най-влиятелен човек в секцията за моторни спортове на "Ред Бул", е изключил телефона си.

Компанията е отвърнала на запитванията на изданието само, че няма да коментира, докато върви разследването.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822