"Панатинайкос" нанесе катастрофална загуба на "Ботев" в Лига Европа

Спорт 02.08.2024 08:55 Снимка: БТА

"Панатинайкос" нанесе катастрофална загуба на "Ботев" в Лига Европа

Пловдивчани не реализираха шансовете си и бяха разгромени

Ботев Пловдив претърпя най-тежката си загуба в европейските клубни турнири, като отстъпи с 0:4 в домакинството си на Панатинайкос.

Реваншът от втория кръг на Лига Европа се разви катастрофално за отбора на Душан Керкез и тимът му бива отстранен с общ резултат 6:1. Днешната загуба повтаря поражението от Олимпиакос преди 20 години, тогава с 1:5 в България и общ резултат 8:1 в Купата на УЕФА.

След добрите неща, които Ботев показа във второто полувреме на първия мач имаше надежда за обрат пред домакинските фенове, но реалностите бяха съвсем различни.

И днес "канарчетата" имаха не малко възможности да отбележат попадения, но съперникът им отново беше безмилостно ефективен - както отива на един голям отбор в евротурнирите. Родният тим не успя да повтори домакинското представяне от мача с Марибор в миналия кръг.

Все пак "жълто-черните" ще продължат евроучастието си, като ще са част от третия квалификационен кръг в Лигата на конференциите. Там ще се изправят срещу босненския Зрински Мостар, който отстрани словенския Браво.

Мачът днес, подобно на този в Гърция, започна кошмарно за българския тим. Панатинайкос поведе още в първата си по-опасна атака в шестата минута, като тя се разви по левия фланг чрез пас към левия бек Филип Младенович, който веднага пусна към централния нападател Александър Йеремейев, а той се нуждаеше от едно докосване, за да вкара от близка дистанция - 1:0. Цялата атака на гостите се разви учудващо лесно.

В 24-ата минута "канарчетата" имаха претенции за дузпа срещу Кристиан Нвачукву, но такова решение щеше да е твърде пресилен от германския съдия.

Малко след това Ботев беше на сантиметри от попадение и то великолепно. Николай Минков отправи страховит шут от границата на наказателното поле, който разтресе напречната греда. Халфът се размина с много красив гол.

За съжаление интригата изчезна в 34-ата минута, когато Панатинайкос вкара втори гол и увеличи общата разликата на три. Избита топка падна на волето на Филип Джуричич, а изпълнението му не бе точно, но рикошира в главата на Антъни Юджа преди да се оплете в мрежата.

В 39-ата минута и "детелините" се разминаха със супер гол, когато силният удар на Анастасиос Бакасетас също срещна напречната греда.

Снимка: БТА

Третият гол за Панатинайкос все пак не закъсня и падна в края на първото полувреме. Двама защитници на Ботев бяха надскочени и топката стигна до Даниел Манчини, който намери Джуричич и от лесна позиция нападателят се разписа.

През втората част ситуацията не се проемни и в 52-ата минута Панатинайкос организира много добра атака, като Гианис Коцирас подаде на Йеремейев, а шведският нападател технично копна топката над вратаря за 4:0. Попадението бе потвърдено след дълго гледане за засада от ВАР.

До края на мача и двата тима имаха възможности за попадение. Панатинайкос изпусна шанс сам срещу вратаря, а пловдивчани опитаха да покажат самочувствие с няколко опасни атаки, но останаха капо.

Ботев (Пловдив): Ханс Кристиан Бернат, Антоан Конте, Йонас Там, Сирики Диабате, Константинос Балоянис, Джеймс Ето'о, Антонио Перера, Николай Минков, Ивелин Попов, Кристиан Нвачукву, Антъни Уджа.

Панатинайкос: Дронговски, Котцирас, Ингасон, Йедвай, Младенович, Арао, Черин, Манчини, Бакасетас, Джуричич, Йерембев.

CHF CHF 1 2.05552
GBP GBP 1 2.27997
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.29082
USD USD 1 1.77496