Паметта на Юбер ще бъде почетена с минута мълчание преди Гран При на Белгия

Спорт 27.08.2020 14:07 Снимка: ДНЕС+

Паметта на Юбер ще бъде почетена с минута мълчание преди Гран При на Белгия

Състезанието от Формула 1 в Белгия този уикенд ще бъде предшествано от минута мълчание в памет на пилота от Ф2 Антоан Юбер, който загина след катастрофа в състезанието от календара миналата година на пистата „Спа“.

Емблема – АХ19 – която отбелязва постиженията и паметта на французина, също ще бъде показана на всички болиди от Формула 1. Юбер загуби живота си след тежък инцидент в състезание, предшестващо Гран При на Белгия. Той бе много близък приятел на много от сегашните пилоти в най-престижната автомобилна надпревара, включително Пиер Гасли с АлфаТаури и Шарл Льоклер с Ферари. Формула 2 извади от употреба състезателния номер на Юбер – 19, от шампионата и изработи лого, което ще бъде използвано във всички комуникации във Ф2 и Ф3.

В свое изявление в четвъртък, Международната автомобилна федерация (ФИА) заяви: „Минута мълчание ще предшества неделното състезание в Белгия. Семейството на Ф2 ще почете Антоан и ще покаже на неговите близки и приятели своята безрезервна подкрепа. В неделя, Ф1 също ще почете с минута мълчание младия французин, като много от приятелите на Антоан пазят спомена за него в сърцата си“, се казва в съобщението. 22-годишният Юбер почина след сблъсък с няколко болида.

Преди този уикенд, Гасли сподели: „Мисля, че всеки ще си спомни за него преди състезанието в неделя“. Минута мълчание както в събота за Ф2, така и в неделя за Гран При на Белгия от Ф1. „Промоутърите на Ф2 биха искали да обявят, че номер 19 ще бъде винаги на Антоан в шампионата. Като такъв, той ще бъде изваден от употреба, като състезателните номера ще са от 16-17 до 20-21 в списъка със заявени пилоти, както и през този сезон“./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147