Отпуснаха рекордни пари на федерацията по ръгби на… БСП

Спорт 11.05.2022 11:04 Снимка: ДНЕС+

Отпуснаха рекордни пари на федерацията по ръгби на… БСП

Начело на „доволната“ федерация е социалистът Атанас Зафиров

Demokrat.bg

Спортният министър Радостин Василев с нова формула за бюджетите на федерациите. И прибързано реши да се похвали в социалните мрежи колко е доволна Федерацията по ръгби, която имала рекорден троен бюджет за годината...

И то когато всички водещи спортове в България изнемогват заради „добрата грижа“ от страна на ММС във вид на вдигане с 200 лева на парите в плуването и съкращаването на тези в биатлона, довели до оставката на легендата Екатерина Дафовска. С която лично Радостин Василев реши да се саморзаправи.

Защо точно Българската федерация по ръгби се превърна във фаворит? Отговорът е прост: Президентът на тази федерация е не кой да е, а Атанас Зафиров – дългогодишно острие от БСП, известен и като един от най-близките хора до червената лидерка и вицепремиер на държавата в момента Корнелия Нинова.

В настоящето Народно събрание Зафиров е заместник-председател на парламентарната група и председател на комисията по отбрана в парламента. Не може да има друга причина за джентълменското отношение на иначе агресивния министър към точно тази федерация, освен партньорските отношения между четирите управляващи партии.

Все пак ръгбито у нас се развива на аматьорски начала, а практикуващите го клубове са точно 11, според сайта на федерацията. Това дори е под минимума, предвиден в Закона за физическото възпитание и спорта за държавно финансиране.

Исторически ръгбито няма никакъв принос на големи първенства – олимпийски игри, световни и европейски първенства. На всичко отгоре националният ни отбор по ръгби-15 заема 66-ото място в световната ранглиста от 109 държави в нея. Или сме в долната половина на света. Такъв за жени няма, а също така липсват данни за наши участия на ръгби-7. Точно ръгби-7 е олимпийски спорт, който обаче реално не се развива в България. Т.е. няма и половин довод за повишаване на парите за „приятелската“ федерация.

Изводът е, че за временно управляващите спорта всички медали, призови места и олимпийски мечти, не важат. Важното е да имаш коалиционен партньор на ИТН за шеф на федерацията, за да получаваш финансиране, дори рекордно.

Очакваме федерациите масово да започнат да сменят ръководствата си с депутати от управляващите партии, за да се „адаптират“ към промяната – пък дано и те получат финансиране.

Най-забавното е, че дори Кирил Петков се опита да се отърка у тройния бюджет, отпуснат от държавата на Атанас Зафиров. Но уви, нищо не помогна на Просто Киро, който си играе на премиер. Премиерът бе бурно освиркан на националния стадион преди мача на България по ръгби.

Въпреки че пиарите на Радостин Василев по пернишки лековато си пускаха селфита от „Васил Левски“, спортният министър стратегически се скри, чувайки дюдюканията на публиката. Нищо, че специално беше уредил мачът в този апокрифен в България спорт да се играе на „Васил Левски“.

Е, с троен бюджет, можеш да си позволиш и това.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини