Отговорникът за ВАР: Омръзна ми все ние да сме виновни на някой

Спорт 08.03.2022 11:57 Снимка: ДНЕС+

Отговорникът за ВАР: Омръзна ми все ние да сме виновни на някой

Наставниците на Левски и ЦСКА - Станимир Стоилов и Стойчо Младенов, изразиха недоволството си след дербито от условията, при които се проведе то.

Една от забележките им бе, че не са били начертани червени линии върху белите, както е по традиция, за да се виждат по-ясно пределите на игрището, центъра и наказателните полета.

У нас цари мнението, че вината за това е именно във ВАР, който работел само с бяла боя.

"Нямаше проблем ВАР да работи и при червени линии или с друг цвят", обяви отговорникът за ВАР у нас - Петър Петров.

"Има изискване системата да се калибрира спрямо линиите един час преди началото на мача. Няма значение какви са те - червени, бели или с друг цвят. Просто трябва да се знае до десетата минута всичко бе нормално, после ситуацията се промени. Тогава можеше линиите да бъдат боядисани с червено, но нямаше готовност за това. Какви ли не коментари чувам за ВАР. Едва ли не това бил някакъв български вариант. Няма такова нещо! БФС има договор с "Хоукай иновейшънс", с която работят ФИФА, УЕФА и водещи федерации. Освен това, има единен протокол, който работи в цяла Европа. При подобни условия, както и линии с червен цвят, има единствено проблем с офсайд технологията. Тя чертае 3D модели и тегли линиите за тънките засади, а при такъв сняг или силен проливен дъжд офсайд системата има проблем, тъй като самите обективи на камерите се замърсяват и не могат да действат. Това обаче не пречи ситуациите да се гледат на стопкадър или 2D. В Нидерландия, когато има такъв дъжд, клубовете се уведомяват още преди кръга, че офсайд системата няма да действа. И преди всеки мач се попълва протокол. Когато представим такъв на родните клубове, те започват да се питат какво, защо, ами как...", продължи Петров.

"Ние сме наематели на системата, а не нейни собственици. Само една апаратна струва огромни пари."

Петров дори обяви, че още вчера сутринта от Враца са го уведомили, че линиите ще бъдат червени, а от Славия са казали, че на "Овча купел" ще си останат бели.

"Така трябва да се работи, за да може системата да има време да се калибрира и да се уточнят останалите неща, да се подпишат протоколите за техническата конференция, каквато има преди всеки мач. Омръзна ми все ние да сме виновни на някой. Да ни обвиняват, че местим линии, както в случая с Левски и ЦСКА, че срещата се доигра по този начин. В България нещата винаги се прехвърлят на някой друг. В крайна сметка имаше и главен съдия на този мач, който да прецени, че срещата може да продължи, или не", завърши Петров./tribune.bg

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147