От БСФШ обявиха вариант за обединение с лицензираната у нас шахматна федерация

Спорт 24.02.2024 16:26 Снимка: ДНЕС+

От БСФШ обявиха вариант за обединение с лицензираната у нас шахматна федерация

Българска спортна федерация по шахмат, която бе призната от ФИДЕ и ЕСШ посочиха какъв е вариантът за обединение с БФШ 2022, която пък има лиценз от нашето спортно министерство. Двете организации претендират да управляват шахмата у нас и са в сериозен конфликт.

"Скъпи шахматисти, уважаеми привърженици на древната игра. Време е прекалено дългият и изтощителен период на разделение между шахматните общности в България да приключи!

За това са нужни компромиси и от двете страни. Чрез председателя си ГМ Милен Василев, БСФШ направи своя компромис и протяга приятелска ръка към обединението!", гласи пост във фейсбука на БСФШ, а към него е поместена следната позиция:

"Във връзка с проведената среща между председателите на БСФШ и БФШ 2022 при г-жа Стефка Костадинова - председател на БОК през м. януари 24 г. и със съдействието и желанието за обединение и от страна на г-н Димитър Илиев - министър на младежта и спорта, БСФШ предлага: Обединението на двете федерации може да бъде осъществено единствено в структурата на БСФШ.

Предлагаме доц. Венета Петкова да заеме позиция на заместник-председател на БСФШ, както и възможността тя да предложи двама членове за УС. БФШ 2022 се отказва от лиценза си, който ще получи БСФШ", пише президентът на БСФШ.

Предимствата на нашето предложение са:

- България ще запази членството си във FIDE и ECU;

- Запазва се одобреното държавно финансиране за 2024 г.;

- Всички турнири, организирани от обединената федерация, ще важат за FIDE рейтинг;

- Състезателите (от деца до професионалисти) ще имат достъп до международни състезания под егидата на FIDE и ECU;

- Доц. Петкова ще отговаря изцяло за организацията и изпълнението на държавния спортен календар за 2024 г.;

- Всички шахматни клубове ще имат едно ръководство и единни правила, което ще гарантира правна сигурност;

- Шахматът ще получи възможност да кандидатства за получаване на статут на спорт с олимпийско значение от БОК. Надяваме се разумът да надделее!"

Миналата седмица БФШ 2022 отново беше одобрена за държавно финансиране по програмите на спортното министерство (ММС) за развитие на спорта за високи постижения и за кадрово осигуряване на неолимпийските спортове през 2024 г. За нея е отреден бюджет от 188 880 лв.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822