Опитва ли Градев да продаде българския шахмат на Русия?

Спорт 06.06.2024 12:04 Снимка: ДНЕС+

Опитва ли Градев да продаде българския шахмат на Русия?

Неюристът Георги Градев отново се опитва да създава напрежение в българския спорт, разбира се с користни цели. Преди няколко дни контролираната от него Българска спортна федерация по шахмат вдигна олелия, че нямало финансиране за женския и мъжкия национален отбор, които трябва да играят на Олимпиадата през септември.

Като доказан манипулатор, „специалистът по спортно право“ без юридическа диплома играе на „тънката струна“, че едва ли не държавата е изоставила „златните ни момичета“, които станаха европейски шампионки. Освен това при мъжете за пръв път от много години имаме силен отбор и съответно надежди за добро представяне.  И никой от ММС не си мърдал пръста, за да им помогне в подготовката…

Какво всъщност иска неюристът Градев? Ами ММС и служебния министър Георги Глушков да нарушат закона и да дадат пари на федерация без лиценз!? Защото съгласно Закона за физическото възпитание и спорт всеки един спорт може да има само една лицензирана федерация. И в шахмата това е БФШ 2022, която е подала необходимите документи и държавното финансиране вече и е осигурено от ММС.

Лошото е, че всъщност пари от държавата иска перхидроленият „специалист по спортно право“ на когото отдавна лъснаха връзките му с режима в Кремъл и опитите за прокарване на руските интереси в областта на спорта…Службите на българската държава вече проверяват всичко по казуса, защото се знае, че Георги Градев е представител на правната структура Sila International Lawyers, която е близка до Кремъл. Тя под прикритието на защита интересите на спортисти, брани руските интереси в спорта, пише в свое проучване Frognews. Дори Facebook индексира публикации на въпросната кантора като свързани с източници под контрола на руските власти. Техният човек в България е Георги Градев, твърди сайтът. Съществуват сериозни доказателства, че конците на световния шахмат се дърпат от Москва, а събитията в този спорт у нас през последните месеци показват, че руската спортна мафия иска да сложи ръка и на българския...И събитията около приемането на БСФШ във ФИДЕ само доказват сериозните намерения за това. Подкрепяната от Георги Градев федерация бе набързо приета за член на световната, въпреки, че няма и няма и да има лиценз в България.

Известно е, че ФИДЕ като организация ползва постоянно правните услуги на Sila International Lawyers след идването на власт на Аркадий Дворкович. Нещо повече – при кандидатстването му за най-високия пост във федерацията през 2018 година кантората е защитавала интересите лично на Дворкович по дело в Международния спортен арбитраж относно допускането му до изборите за президент. А представител на Sila International Lawyers на делото е бил...неюристът Георги Градев.

В крайна сметка е ясно, че държавата няма да допусне „златните момичета“ да не участват на Олимпиадата, както и силният ни мъжки състав. Но няма как отпускането на пари за тях да стане в нарушение на закона и под крясъците на близък до Кремъл човек. Всъщност неюристът Георги Градев едва ли е много наясно какво иска и едва ли е запознат със законите. Това се доказва от факта, че заради неговите „съвети“ вече пострадаха Антъни Иванов, лекоатлетката Росалия Рангелова и футболиста Радо Апостолов. Които вместо компетентна юридическа защита получиха само тежки наказания и солидни финансови дългове… 

CHF CHF 1 2.04264
GBP GBP 1 2.31555
RON RON 10 3.92974
TRY TRY 100 5.53808
USD USD 1 1.82549