Олимпийските игри в Париж: Екстремни горещини излагат на риск спортистите, според доклад

Спорт 21.06.2024 14:09 Снимка: ДНЕС+

Олимпийските игри в Париж: Екстремни горещини излагат на риск спортистите, според доклад

Спортистите, които са разговаряли с авторите на доклада, са заявили, че се притесняват от горещините по време на Олимпийските игри

Спортистите бяха предупредени, че екстремните горещини, предизвикани от изменението на климата, могат да изложат на риск състезателите по време на Олимпийските игри в Париж, пише Times.

В доклад, изготвен съвместно с олимпийци, учени от Университета в Портсмут и екип от американски учени по въпросите на климата, се посочва, че през юли и август в Париж е с 3,1 градуса по-топло, отколкото при последното провеждане на игрите преди един век, пише изданието.

Игрите в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август, а параолимпийските игри ще се проведат по-късно през август.

Според Climate Central, американска научна организация с нестопанска цел, в града има средно девет горещи дни годишно, определени като 30С и повече, отколкото през 1924 г.".

Лорд Коу, президент на Световната атлетика, казва пред вестника: "Докато глобалните температури продължават да се повишават, изменението на климата все повече трябва да се разглежда като екзистенциална заплаха за спорта."

Вестник "Таймс" допълва, че спортистите, които са разговаряли с авторите на доклада, са заявили, че се притесняват от горещините по време на Олимпийските игри.

В новия доклад на Гардиън се казва: "Олимпийските игри в Париж може да се окажат най-горещите в историята, като водещи спортисти предупреждават, че прогнозираните силни горещини могат да доведат до колапс на спортистите или - в най-лошия случай - до смърт по време на състезание."

MailOnline и Press Association също отразяват доклада.

CHF CHF 1 2.03647
GBP GBP 1 2.31213
RON RON 10 3.92903
TRY TRY 100 5.56076
USD USD 1 1.82856