Олимпийски герой на Африка се отказа от участие в Париж

Спорт 08.05.2024 18:07 Снимка: ДНЕС+

Олимпийски герой на Африка се отказа от участие в Париж

Един от олимпийските герои на Африка - плувецът Ахмед Хафнауи, който се утвърди като една от големите звезди в плуването, ще пропусне Олимпиадата в Париж.

Тунизиецът направи истински фурор на игрие в Токио, когато едва 19-годишен, непознат за световната сцена и с успехи само на континентално ниво в Африка, той грабна златото в дисциплината 400 метра свободен стил.

Преди година на Световното в Япония той затвърди доминацията си на дългите дистанции в басейна и взе злато на 800 и 1500 метра, както и сребро на 400.

Така съвсем логично роденият през 2002-а Хафнауи бе сочен за големият фаворит за златото в тези дисциплини и в Париж, докато не дойде голямата изненада.

Първо тя бе публикувана във френските медии, а след това федерацията на Тунис и самият Хафнауи потвърдиха, че той се отказва от участие в Париж.

Конкретна причина не се посочва, но плувецът отрича да е контузен.

Той обаче разкри, че повече няма да тренира и да се готви в САЩ, защото на два пъти му е била отказана виза, а това породи доста спекулации около бъдещето на кариерата му.

Мнозина смятат, че невъзможността да се готви на най-високо ниво в Калифорния, където Хафнауи постигна огромните си успехи, че причината той да се оттегли от игрите, след като сам съзнава, че не може да достигне предишното ниво.

Това ясно се видя на Световното по-рано тази година, когато той не успя да се класира сред първите 15 в нито една от дисциплините, но тогава аргументът му бе, че шампионатът за него е просто подготовка и няма намерение да плува на своя максимум.

Месеци по-късно обаче идва изненадващото му оттегляне от Олимпидата, което поражда доста повече въпроси.

Големият фаворит за медали на 400, 800 и 1500 метра свободен стил обаче няма да бъде в Париж, а това ще отвори огромен шанс за конкуренцията.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361