Нургюл Салимова игра шах с ученици, както дядо й е играл с техен учител (ВИДЕО)

Спорт 18.01.2024 10:13 Снимка: ДНЕС+

Нургюл Салимова игра шах с ученици, както дядо й е играл с техен учител (ВИДЕО)

Нургюл Салимова влезе в ролята на истинска бяла царица в своеобразна приказка за вдъхновение на български деца. Приказна история, но съвсем истинска, отведе 20-годишната шахматистка сред море от деца, вперели поглед в очите на един от новите идоли за българската младеж.  

Борис Русев е учител по история в 31-о Средно училище за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в София. Той е познат и като 34-кратен победител в предаването "Последният печели". Но в личната му история има и докосване до шахматната магия на фамилията на Нургюл - като ученик Борис играе шах с дядото на Салимова, като учител проявява инициатива Нургюл да играе с децата от неговото училище, онези, които днес са на неговото място. Има ли желание, няма невъзможни неща - със съдействието на Фондация „Спорт в България" мечтата се превръща в реалност. Нургюл Салимова дойде за лична среща с ученици от 4-и до 12-и клас, говори с тях за шахмата и живота, след което игра блиц партия с деца от столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов". Пред щастливия поглед на учителя им по история, който виждаше в талантите себе си преди доста години - на дъската срещу дядото на Нургюл - Салим Салимов.

"Аз съм от Търговище. Дядо й също е оттам - от село Крепча, област Търговище. Беше най-добрият играч в областта и обикаляше да се среща с деца, както прави внучката му в момента. И аз бях едно щастливо дете, което игра в сеанс срещу него. Бях трети-четвърти клас, но няма да забравя онзи момент. Е, партията приключи бързо в негова полза, разбира се. Макар да имах голямо влечение към шаха - аз съм играл и срещу световен шампион, срещу станалия №1 в света за юноши Васил Спасов. Но никога не съм имал тази щипка талант, която има дядото на Нургюл, а да не говорим за внучката му, която е още по-добра. Той беше майстор на спорта с ЕЛО 2200, а тя е с 2426 - гросмайстор за жени, вярвам, че ще стане гросмайстор и сред мъжете. Това ще е феноменално. Гордост и за рода, и за областта, и за България".

"Сега виждам продължението на себе си в децата, които играят с Нургюл. Има завъртане на колелото. Надявам се да тръгнат по стъпките на Нургюл и да имат такива успехи. Имаме страхотни деца - е, в шаха е трудно да имаш някого точно с таланта и световното ниво на Нургюл, но някои от учениците ни са играли с нея на ниво жени. А добрият пример е заразителен. И вярвам, че тази среща ще ги зареди с вдъхновение", каза още той.

 "Шахът е стратегическа игра, каквато е и "Последният печели" - трябва човек да полага максимум усилия и в двете, за да бъде най-добрият", направи препратка от дъската към телевизионния екран 34-кратният победител в "умната игра" по БНТ. 

"Имайте мечти и ги следвайте, независимо колко труден е пътят. Имайте вяра в себе си. Не става въпрос само за шах - във всяка област човек трябва да си вярва, да си поставя цели и да ги следва. Вървете по вашия път с желание", обърна се Нургюл Салимова към учениците. 

„Изключително щастливи сме, че можем да запознаем децата с гросмайстор. Може би най-важната причина, поради която всички са тук, е защото ти, Нургюл, си олицетворение на всички уроци, на които искаме да научим тези деца – трудът, усилията и постоянството водят до успех", заяви Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов".

"Ние от Фондация „Спорт в България" искаме да ви покажем, че е забавно да се спортува. Знаем, че за вас е важно да се срещате с успешни спортисти и ще се постараем да продължим да превръщаме това в реалност. Спортувайте! Спортът е здраве и нашата цел е да ви осигурим условия за това.", каза Вяра Великова, изпълнителен директор на Фондация „Спорт в България" при влизането с Нургюл Салимова при учениците.

След разговори и усмивки беше време и за шахмат, като Нургюл похвали желанията и уменията на децата от 31-о училище. 

Те пък й пожелаха, а всъщност си го пожелаха и на самите себе си - Нургюл да се завърне отново при тях като световна шампионка. 

Срещата с учениците е една от последните официални изяви на шахматистката преди тя да започне усилената си подготовка за Турнира на претендентките в Торонто. След успеха на Световната купа по шахмат за жени, където страхотната българка би в битка за върха до последно и завоюва сребърен медал, Нургюл си заслужи и място сред осемте шахматистки, които ще определят най-достойната да играе за световната титла срещу настоящата носителка на короната Цзю Вънцзюн. А как завърши изключителната 2023 г. за Нургюл, в която вече беше станала и европейска шампионка отборно с останалите български царици на шахмата? С победа на световното първенство по блиц именно над световната шампионка в класическия шах. 

Сега е ясно едно - между 3 и 24 април, когато е Турнирът на претендентките в Канада, България пак няма да спи, а ще се вълнува заедно със своята "сияйна роза" Нургюл. Вълнението ще е още по-голямо и за учениците от 31-о училище. Защото те я чакат пак. Като световна шампионка. 

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822